Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Coats se stane ředitelem tajných služeb

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Ředitelem amerických tajných služeb (DNI) se stane někdejší republikánský senátor Dana Coatse. Dnes jej do funkce potvrdil americký senát. Coats bude mít pod dohledem 16 tajných služeb.

Coatse do čela úřadu vybral prezident Donald Trump. exsenátor tak v šéfovském křesle nahradil Jamese Clappera, který rezignoval k 20. lednu, kdy Baracka Obamu v Bílém domě vystřídal Trump. Informovala o tom agentura AP.

Stane se tak pátým ředitelem amerických tajných služeb. Úřad vznikl po teroristických útocích na USA v září 2001. Ředitel zpravodajských služeb je hlavním bezpečnostním poradcem prezidenta a jeho úkolem je koordinace civilního a vojenského špionážního aparátu.

Bývalý člen senátního výboru pro rozvědky Coats prošel potvrzovacím hlasováním hladce, ruku pro něj zvedlo 85 senátorů, proti jich bylo 12. Republikánský senátor John McCain, která předsedá senátnímu výboru pro záležitosti armády, označil Coatse jako dobrou volbu. Řekl také, že nový ředitel vrátí tajným službám USA důvěryhodnost a vážnost.

Témata:  Tajná služba Spojených států amerických Senát USA USA Dan Coats

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy