Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská špionáž je drzejší a sofistikovanější. Američané nedokáží držet krok

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Média prakticky neustále hovoří o ruském špionážním vlivu. O volbách v USA, Nizozemí a Francii se psalo jako o zahalených černým stínem ruského hackingu. Rusko je považováno za vedoucího aktéra kybernetické, hybridní války. Magazín Politico tvrdí, že USA jej podcenily a nyní s ním na tomto poli jen těžko soupeří.

Během kampaně v roce 2016 se FBI potýkala s vzrůstajícím problémem. Ruští diplomaté, jenž  měli být sledováni ministerstvem zahraničí, se ztráceli. Diplomaté, kteří jsou všeobecně považováni za zpravodajské pracovníky, byli nakonec nalezeni na podivných místech, především ve střední části USA. Jeden byl nalezen na pláži, na místě, kde by neměl být. Druhý se procházel uprostřed pouště. Zajímavé je, že oba se zdržovali tam, kde obvykle vedou podzemní optické kabely. Členové zpravodajských služeb docházejí k závěru, že za tímto zvláštním jednáním je snaha Kremlu zmapovat telekomunikační infrastrukturu Spojených států za možným účelem jejího narušení.

Tento případ ukazuje, ruská špionáž je stále více silnější a sofistikovanější. Americké bezpečností služby ruské tajné operace dlouho ignorovaly a nyní se potýkají s tím, jak přiměřeně reagovat na výzvy, kladené ruským rozvojem v této oblasti. „Rozhodně jsme ignorovali Rusko za posledních 15 let," řekl magazínu Politico jeden úředník. Jiný řekl, že „nejde o to, o čem víme ( že se děje se). Je to o tom, co nevíme."

Podle Politica jsou si Rusové této zmatenosti amerických zpravodajských služeb vědomi a neváhají vystupovat až překvapivě otevřeně a agresivně. Využívají legální šedé zóny, aby je Američané nemohli otevřeně obvinit. Zmíněný případ diplomatů je toho ukázkou. Jedná se o zvláštní jednání, které může být v rozporu s požadavky na diplomatické cestování, ale které není nutně nezákonné, podotýká člen zpravodajských služeb. Jiným, často uváděným typem ruských operací v legálně šedé zóně je využívání happy hours (marketingový termín pro určitý časový úsek, během něhož bary, restaurace, veletrhy aj. nabízejí slevu na alkoholické nápoje) ve Washingtonských veřejných budovách pro rekrutování potenciálních spolupracovníků.

Toto testování hranic vyvolává mezi zpravodajskými službami a washingtonskými úředníky značnou frustraci z toho, že USA nejsou schopné sledovat špionážní hry pořádané Moskvou. Po léta zákonodárci z obou stran tlačili na váhavou Obamovu administrativu, aby zakročila proti některým z neotevřenějších kremelských manévrům ve Státech. „Existoval obecný pocit, že se tomu nedostává pozornosti, kterou si to zaslouží," řekl např. senátor Ron Sycen, člen Zpravodajské komise Senátu, který podporuje zaujetí tvrdší linie vůči Kremlu.

Minulé léto zákonodárcům přetekl pohár trpělivosti. Do zákona o tajných službách vložili ustanovení, podle kterého jsou ruští diplomaté povinni poskytnout ministerstvu zahraniční předběžné upozornění, pokud plánují cestovat více než 50 mil od místa, kde se nacházejí a zároveň tyto cesty musí být ověřeny FBI. Podle několika zdrojů, které se v té době účastnily diskusí, administrativa zoufale a neúspěšně bojovala za to, aby tato ustanovení byla vyňato ze zákona.

Proč Obamova administrativa nechtěla tomuto problému věnovat větší pozornost, je tématem, s kterým si dodnes zpravodajské služby lámou hlavy. Někteří se domnívají, že ministr zahraničí John Kerry natolik zoufale se snažil o uzavření míru v Sýrii, že vyzval Bílý dům, aby toto ožehavé téma příliš neotvírala. Podle některých v tomto rozhodnutí hrál roli strach z kybernetické války, jiní tvrdí, že důvodem bylo mnohem prostší obecné podceňování ruské hrozby.

Ruská tvrdá hra

Americká frustrace vychází též z toho, že v Ruska se na domácí půdě neřídí „gentlemanskými“ pravidly špionáže, které prosazují USA. Jeden proslulý incident má být toho dokladem. V červnu loňského roku se americký diplomat vracel na velvyslanectví v Moskvě, když jej strážný, náležící k ruské bezpečnostní službě FSB, napadl. Videozáznam ukazuje, že strážný házel diplomata na zem, než tomu se podařilo bezpečně na ambasádu do bezpečí.

Politico zjistilo, že americký diplomat byl ve skutečnosti agentem CIA, kterému se podařilo ztratit se lidem, kteří jej sledovali. Rozzuření Rusové poslali strážce FSB, kterého agent nemohl poznat, aby čekal před velvyslanectvím. Agent byl zbit takovým způsobem, že byl okamžitě vyvezen z země kvůli naléhavé lékařské péči. Tuto zprávu potvrdila i další osoba, která byla obeznámena s incidentem.

„V Ruskou jsou mnohem agresivnější, co se týče kontrarozvědky, než jsme my tady," řekl jeden z úředníků. Američanům vadí, že Rusové naoko souhlasí s pravidly špionáže, ale pak je bez postihu nedodržují. Bývalý ředitel CIA John Brennan svému ruskému protějšku měl říci, že tento ruské jednání je nepřijatelné. „Nejprve jsem mu řekl, jak již několikrát předtím, že pokračující týrání a obtěžování amerických diplomatů v Moskvě je neúnosné a je třeba je zastavit," sdělil Brennan Kongresu. Podle Politica CIA odmítla tyto záležitosti komentovat a FBI neodpověděla na oficiální žádost o připomínky v termínu.

Témata:  Rusko USA Tajná služba Spojených států amerických CIA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy