Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obklíčila unesený tanker u Somálska

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Bosasso - Somálská policie obklíčila ropný tanker, kterého se začátkem týdne zmocnili piráti. Ti neuposlechli výzvu, aby se vzdali, a vypukla střelba. Na palubě je i osmičlenná srílanská posádka, kterou ozbrojenci drží jako rukojmí. Za předání lodi chtějí výkupné.

Tanker kotví u pobřežního města Alula. Právě tam ho policie obklíčila. Při přestřelce byl jeden příslušník námořní policie zraněn a je ve vážném stavu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP.

Ozbrojenci přepadli ropný tanker Aris 13, který se plavil z Džibutska do Somálska, v pondělí. Jde o první únos velkého komerčního plavidla na této přepravní trase od roku 2012.

Tanker Aris 13 podle webu Equasis vlastní panamská společnost Armi Shipping. Za jeho vedení však zodpovídá společnost Aurora Ship Management, která sídlí ve Spojených arabských emirátech.

Somálští piráti byli nejaktivnější v roce 2011. U somálských břehů tehdy zaútočili 237krát a vzali si stovky lidí jako rukojmí. Od prosince 2008 probíhá u břehů Somálska protipirátská operace EU nazvaná Atalanta. Počet pirátských útoků klesl.

Témata:  Somálsko Piráti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy