Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Virus zika má první obět na území USA

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

San Juan - Portoriko dnes oznámilo první případ úmrtí člověka nakaženého virem zika na území Spojených států. Informovala o tom agentura AP.

Sedmdesátiletý muž z Portorika, ležícího v karibské oblasti, zemřel v únoru v důsledku sníženého množství krevních destiček poté, co se nakazil virem zika. Ten je nebezpečný zejména pro těhotné ženy, protože nejspíš ohrožuje vývoj mozku dětí před narozením.

Portorické ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že u zesnulého muže byly zaznamenány prvotní příznaky nákazy virem zika. Protilátky, které v reakci na nákazu začalo tělo vytvářet, pak údajně napadaly krevní destičky.

Podle zprávy amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC) zemřel muž na "komplikace spojené s trombocytopenií", což je snížené množství trombocytů (krevních destiček). Ta může být sama o sobě smrtelná. Virus zika u dospělých zřídka způsobuje smrt. CDC ale prošetřuje i tři podobná úmrtí osob nakažených zikou v Kolumbii.

Témata:  virus Zika USA lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy