Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko se obrací k Rusku. Chce od něj rakety

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Ankara chce získat od Ruska raketový systém S-400. Státy NATO podle ní nenabídly zajímavou alternativu. Řekl to dnes turecký ministr obrany Fikri Işik.

Ankara by navíc mohla koupi financovat půjčkou od Ruska. Tento postup by byl patrně vnímán jako urážka pro NATO a další zátěž pro již tak napjaté vztahy Turecka s Německem i USA, napsala turecká agentura Anadolu.

Işik prohlásil, že Turecko se napřed obrátilo na partnery v NATO. Ti ale prý Ankaře nenabídli dostatečně atraktivní obchod.

"Bohužel jsme nezaznamenali žádnou jasnost a solidaritu, pokud jde o sdílení technologií a výhodnost ceny," oznámil ministr s tím, že ruský systém by neměl být začleněn do protivzdušné obrany NATO.

O možném prodeji S-400 jednal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během návštěvy Moskvy počátkem tohoto měsíce. Turecko si přeje financovat nákup půjčkou od Ruska, sdělil v úterý Sergej Chemezov, šéf ruské státní strojírenské a zbrojní firmy Rostec.

Témata:  Turecko NATO (Severoatlantická aliance) Rusko rakety S-400

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy