Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google bude vyhledávat podle důvěryhodnosti. Nenávist a dezinformace odsune níž

Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Americká společnost Google představila nový design svého loga. Je to již pátá úprava loga od roku 1998, kdy internetový vyhledávač začal nabízet své služby.
Foto: Google

Washington - Prověřovací týmy americké fimy Google budou kategorizovat informace šířící nenávist nebo propagující násilí tak, aby vyhledávací software uživateli přednostně prezentoval důvěryhodný obsah.

Za důvěryhodné jsou například označeny stránky novin, které získaly sedm novinářských Pulitzerových cen. Nedůvěryhodný je naopak zpravodajský web obsahující gramatické chyby a překlepy.

Jako příklad směrnice uvádí vyhledávání sousloví "dějiny holokaustu". V horní části seznamu se neobjeví web, který obsahuje "deset důvodů, proč se holokaust nestal". Neznamená to ale, že bude ze seznamu vyřazen.

Postiženy budou i weby s útoky proti skupinám obyvatel podle jejich pohlaví, rasy nebo víry.

Speciální týmy už podle AP s tímto cílem internet zkoumají a označují například pornografické stránky. Nedůvěryhodné nebo jinak závadné weby z vyhledaného seznamu nezmizí, jen se posunou níže a uvolní místo důvěryhodnějším.

Témata:  Google internet

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy