Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Relokace migrantů jde pomalu. Země EU si přebraly jen 15 tisíc uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ženeva - Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes zveřejnila zprávu, ve které informuje o průběhu relokací žadatelů o azyl. Jak ukazují čísla, program zatím hodně vázne.

Relokační program, který má zajistit v průběhu dvou let přesun 160.000 žadatelů o azyl z přeplněného Řecka a Itálie do ostatních zemí Evropské unie, zatím příliš nepokročil. Za rok a půl se podařilo z obou hraničních států unie přesunout jen necelých 15.000 osob, z toho dvě třetiny z Řecka, informuje IOM, která přesun uprchlíků zejména ze Sýrie a z Eritreje organizuje.

Po počátečním váznutí se podle zprávy procesy v posledních pěti měsících urychlily. Letos v únoru bylo přestěhováno rekordních více než 1200 lidí do 13 zemí. Aby program naplánovaný na dva roky byl skutečně efektivní, muselo by ovšem být od začátku přepravováno přes 6000 osob měsíčně.

Z Řecka od začátku letošního března odjelo 367 lidí - přijala je Belgie, Estonsko, Německo, Malta, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko. Tím dosáhl celkový počet lidí přesídlených z Řecka do zbytku EU 10.004. Dalších 475 lidí bylo ve stejném období přemístěno z Itálie do Belgie, Německa, Lotyšska, Litvy, Norska a Slovinska.

Celkový počet lidí přemístěných z Itálie a Řecka dohromady tak dosáhl 14.439 od zahájení relokačního programu v říjnu 2015. Nejvíce uprchlíků přijalo za dané období Německo (3093), Francie (2764) a Nizozemsko (1486). Více než polovinu přemístěných utečenců tvoří Syřané, méně než třetinu Eritrejci.

Česká republika by měla do konce roku přijmout 2691 žadatelů, podle dostupných údajů českého ministerstva vnitra ale zatím přijala pouze 12 uprchlíků.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy