Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý prezident Gauck se loučil, ve funkci ho nahradí Steinmeier

Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Joachim Gauck, německý prezident při návštěvě České republiky (6. 6. 2014).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Funkci německého prezidenta v neděli převezme bývalý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. S odcházející hlavou státu Joachimem Gauckem se v pátek večer rozloučila armáda v areálu berlínského zámku Bellevue.

Takzvané velké čepobití, jak se nejvyšší německé vojenské ceremonii vyhrazené pro rozloučení s prezidentem, kancléřem a ministrem obrany říká, se konalo před sídlem hlavy státu.

Mezi 600 hosty byli například vicekancléř Sigmar Gabriel, ministryně obrany Ursula von der Leyenová, ministr vnitra Thomas de Maiziére či berlínský starosta Michael Müller. Kancléřka Angela Merkelová se zúčastnit nemohla, protože je momentálně v USA.

Gauck si dle tradice vybral tři písně, které mu vojenská kapela za svitu loučí zahrála. Zvolil si někdejší východoněmecký šlágr Über sieben Brücken musst du gehn (Přes sedmero mostů musíš jít) od skupiny Karat, lidovou píseň Freiheit, die ich meine (Svoboda, kterou mám na mysli) a duchovní píseň Ein feste Burg ist unser Gott (Hrad přepevný jest náš pán bůh).

Témata:  Joachim Gauck Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy