Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Setkání Trump-Merkelová: Na přátelství to nevypadá, píší německá média

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá média dnes komentují především první setkání kancléřky Angely Merkelové s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, které se uskutečnilo v pátek v Bílém domě. Shodují se, že to na žádné velké přátelství nevypadá.

"Rozhovory v Bílém domě se obešly bez větších problémů. Ale občas bylo zřejmé, jak složité to s oběma může být," píše server Spiegel Online a připomíná právě moment, kdy Trump během fotografování v Oválné pracovně nereagoval na dotaz Merkelové, zda si podají ruku.

"Jestli to byl úmysl, nebo ne - ta scéna docela dobře sedí k prvnímu jednání obou v Bílém domě, protože i když působí věcně, sehraně Merkelová a Trump nevypadají," konstatuje server.

Rozdílů si všímá také server deníku Die Welt. "Merkelová je politická profesionálka. Trump je vášnivý amatér," píše server, podle něhož to však nemusí stát v cestě budoucí pragmatické spolupráci obou politiků. Chemie mezi nimi ale na první pohled není.

"Znovu se ukázalo, jak velké jsou rozdíly ve stylu a přístupu obou. Na jedné straně kancléřka, která pečlivě váží slova, na druhé prezident, který hlasitě kritizuje partnerské země jako Německo," napsal list Süddeutsche Zeitung.

Největší shodu podle něj Merkelová a Trump našli v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky, nejmenší v politice obchodní. Zatímco Merkelové sekundoval šéf firmy Siemens Joe Kaeser nebo BMW Harald Krüger, Trumpovi jeho dcera Ivanka a její manžel a prezidentův poradce Jared Kushner.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová noviny a tisk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy