Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští turisté se začínají vracet do Egypta. Zájem je také o Tunisko

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Praha - Strach z teroristických útoků mezi Čechy polevuje. Zatímco loni se dovolené v Egyptě podílely na prodeji first minute zájezdů jedním procentem, letos je to sedm procent. Zvyšuje se také zájem o Tunisko.

Země na Nilu se zařadí do první pětky nejpopulárnějších destinací pro letecké zájezdy, očekávají cestovní kanceláře. Ze zemí, které loni Češi opomíjeli, se zvedl zájem i o Tunisko a Turecko.

"V porovnání s loňským rokem jsme zaznamenali výrazný nárůst poptávky, a to především do Egypta, kde se kromě pobytů u moře opět začínají prodávat i poznávací zájezdy," uvedl ředitel Čedoku Jan Koláčný. Blue Style eviduje u Egypta a Tuniska nárůst poptávky v řádu stovek procent.

Zájem o dovolené v Turecku roste pomaleji. "Vnímání situace v Turecku sice jednoznačně prodeje zájezdů negativně ovlivňuje, nicméně obecně se vliv politické situace v jednotlivých zemích na rozhodování turistů zmenšuje. To dokazuje právě meziroční nárůst poptávky po Turecku. Jedním z důležitých faktorů je při rozhodování cena a kvalita hotelů a ty jsou v Turecku skvělé," dodal Vorel.

Průměrná cena prodaného zájezdu do Egypta a Turecka oproti loňskému roku klesla. "Zatímco v loňské first minute sezóně dosáhla průměrná hodnota prodaného zájezdu do Egypta téměř 17.000 korun, díky zvýšené poptávce a návratu turistů do této země letos cena opět klesla, a to až o 1600 korun na osobu," uvedl marketingový ředitel Invie Michal Tůma. Průměrná cena prodaného zájezdu do Turecka klesla ze 17.327 korun v roce 2016 na letošních 16.305 korun.

V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). Bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako např. v Hurghadě, Marsa Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. MZV však mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova.

MZV vyzývá občany ČR při cestách do Tuniska k maximální obezřetnosti, doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob, individuálnímu cestování po zemi a nočnímu cestování mimo nejdůležitější silniční trasy. Důrazně se nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí, do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, ve kterých pravidelně probíhají vojenské antiteroristické akce. Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska.

Témata:  dovolená Egypt Tunisko

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy