Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se ohradilo proti tvrzení Trumpa o dluhu k NATO

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Americký prezident Donalda Trumpa včera na twitteru napsal, že Německo dluží Severoatlantické alianci ohromné množství peněz. Dnes na jeho slova přišla reakce z Berlína.

"Německo dluží NATO ohromné množství peněz a Spojené státy musejí být placeny víc za silnou a velmi drahou obranu, kterou poskytují Německu," napsal Trump v sobotu.

"V NATO neexistuje žádný dlužní účet. Že jsou dvě procenta (z HDP) na obranu, jichž chceme dosáhnout v polovině příštího desetiletí, určena výhradně pro NATO, není pravda," ohradila se dnes německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Výdaje na obranu podle ní zahrnují i mírové mise Spojených národů, evropské mise a také účast na boji proti terorismu Islámského státu.

Členské státy NATO mají do roku 2024 zvýšit své výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Německo nyní dává 1,2 procenta HDP.

Témata:  Donald Trump Německo Ursula von der Leyen

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy