Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz se na sjezdu SPD pustil do Trumpa, Polska, Maďarska i Turecka

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Martin Schulz (61), bývalý předseda Evropského parlamentu a kandidát německé sociální demokracie (SPD) na kancléře, dnes tvrdě kritizoval vlády v USA, Turecku, Maďarsku a Polsku. Prý jsou to nepřátelé svobod.

Schulz na mimořádném sjezdu SPD v Berlíně řekl, že ho velmi zaujaly nedávné protesty statisíců žen proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho "ženám a demokracii nepřátelským vyjádřením i rasistickým výrokům".

"Ale nemusíme jezdit do Spojených států, abychom viděli pokus, jak má být v západních státech kolo svobody otočeno zpět," řekl. Konkrétně jmenoval Turecko, Maďarsko a Polsko.

"Jako šéf Evropského parlamentu jsem učinil řadu zkušeností, jak tito nepřátelé svobody pracují, každý den se snaží o kousek dále posunout hranici, každý den prolomit další tabu," uvedl. Zmínil přitom údajné omezování opozice, umělců nebo médií.

"Je čas postavit se za svobodu a demokracii," apeloval Schulz, podle něhož bude sociální demokracie tím nejrozhodnějším protivníkem nepřátel demokracie.

Témata:  Martin Schulz Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy