Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA plánuje tří pracovní směny astronautů mimo ISS

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Oběžná dráha - Členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) čeká v nadcházejících týdnech série tří pracovních směn vně orbitálního komplexu. Jak informovala NASA, budou například přemisťovat box s výbavou pro vědecké experimenty.

Nejprve astronaut NASA Shane Kimbrough s francouzským kolegou Thomasem Pesquetem z Evropské vesmírné agentury (ESA) 24. března připraví spojovací adaptér PMA-3, který je potřebný k instalaci dokovacího uzlu.

V neděli 2. dubna pak Kimbrough a astronautka NASA Peggy Whitsonová dokončí kabelové propojení PMA-3.

Další výstup do kosmického prostoru je stanoven na 9. dubna. Při něm budou spolupracovat Whitsonová a Pesquet. Čeká je přemístění boxu s různou technickou výbavou a zařízeními, včetně věcí potřebných k vědeckým experimentům.

Uvolní tak místo pro nový takový box, který by měla dopravit nákladní loď Cygnus. Její start je stanoven na 25. března v 03:00 SEČ.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy