Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští povstalci zaútočili na východní okraj Damašku, do akce vyrazili i sebevražední atentátníci

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Na východním okraji syrské metropole dnes vypukly boje mezi vládními silami a povstaleckými skupinami. Podle svědků, na něž se odvolává SOHR, zní městem výbuchy dělostřeleckých granátů a raket.

Rebelové zahájili dopoledne útok ve čtvrti Džobár i s pomocí sebevražedných útočníků, kteří se vyhodili do povětří ve dvou autech naplněných výbušninami.

Džobár je jednou ze tří damašských enkláv, které jsou stále ještě v držení povstalců a syrská armáda je dlouhodobě obléhá.

Vládní síly odpověděly na útok intenzivním bombardováním povstaleckých oblastí a v některých místech nasadily i tanky. Cílem rebelů je podle agentury Reuters zmírnit tlak syrské armády na obležené oblasti východně od metropole.

Útok v Džobáru vede Syrská svobodná armáda (FSA), kterou podporuje Turecko, spolu s islamistickými skupinami. Oblasti bojů se nacházejí jen asi dva kilometry východně od hradeb Starého města. Podle svědků se jinak rušné ulice a náměstí v oblasti bojů vylidnily a většina obchodů byla uzavřena.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy