reklama

Účastníci této, podle listu ABC neobvyklé, akce nesli španělské i katalánské vlajky a hesla jako "obnovit svobodu, demokracii a soužití" nebo "Barcelona navždy španělská". Podle organizátorů manifestace Katalánské občanské společnosti (SCC) se sešlo asi 15.000 lidí. Městská policie počet demonstrantů odhadla na 6500.

Proces, který předloni odstartoval katalánský parlament a na jehož konci by měl být tento autonomní region španělského království samostatný, označili demonstranti za "ústavní převrat".

Katalánský parlament, v němž mají většinu separatistické strany, v listopadu 2015 schválil rezoluci požadující referendum o nezávislosti Katalánska. V další rezoluci, z loňského října, katalánští poslanci odhlasovali, že by se plebiscit měl konat nejpozději letos v září. Obě tyto rezoluce posléze anuloval španělský ústavní soud.

Katalánskému expremiérovi Arturu Masovi tento měsíc katalánský nejvyšší soud zakázal na dva roky vykonávat politickou činnost. Mas a dvě ministryně byli odsouzeni za to, že v listopadu 2014 ignorovali zákaz španělského ústavního soudu o referendu a uspořádali v Katalánsku nezávazné lidové hlasování. V něm se pro nezávislost vyslovilo asi 80 procent hlasujících, účast ale činila jen zhruba 40 procent.