Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová nevyhraje, rozhodně Evropský projekt nepoloží. A co bude s EU za 60 let? Juncker se rozvyprávěl

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker
Foto: g7germany.de

Berlín - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker je přesvědčen, že krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová nevyhraje francouzské prezidentské volby. Uvedl to v rozhovoru pro deník  Bild am Sonntag.

„Evropská unie přežije Marine Le Penovou, protože ona se nestane prezidentkou. A i kdyby vyhrála, nebude to znamenat konec evropského projektu. Ale jistě to by rozhoupalo loďku. Takže doufám, že proevropské síly ve Francii zvítězí,“ přiznal otevřeně řekl šéf komise.

Výsledek nizozemských voleb, ve kterých vyhrál dosavadní premiér Mark Rutte, který porazil protiislámského kandidáta Geerta Wilderse, podle něj vyslaly „dobrý signál pro volby ve Francii a Německu".

Existuje podle něj rozdíl mezi „pravicovým populismem, který kategoricky odmítá, a euroskepticismem“, a dodal, že je třeba poslouchat argumenty těch, kteří jsou „nespokojeni" s Evropskou unií. „Vyzývám všechny přesvědčené Evropany, aby vstali a dali se do pohybu. Pokud jen budou sedět ve svých křeslech, zatímco se populisté vydají na pochod, vždy budou o krok napřed," řekl.

Kromě toho se pozastavil třeba i u konfliktu s Tureckem. Zuřivé reakce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana a jeho kritika německých a nizozemských úřadů omezujících agitační aktivity tureckých úředníků ve svých zemích, jsou podle Junckera „naprosto nepřijatelné". 

Erdogan také naznačil, že Turecko znovuzavede trest smrti. To by ale podle šéfa Evropské komise znamenalo přerušení přístupových jednání mezi Ankarou a EU. Na druhou stranu ale uznal, že miliony Turků žijících v EU jsou dobře integrováni a přispívají k rozvoji Evropy, „Ne všichni Turci jsou jen malí Erdogani,“ myslí si.

Juncker také předpověděl, že za 60 let by EU měla mít více než 30 členských států - v současné době 28, ale tento počet klesne na 27, jakmile blok opustí Británie. Během jeho funkčního období prý k žádné velké expanzi EU nedojde, zároveň ale nečeká víc odchodů. „Všichni na příkladu Velké Británie uvidí, že odejít z EU je špatný nápad," dodal.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy