Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský ministr obrany podal na Tuska trestní oznámení kvůli dohodě s Putinem

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Polský ministr obrany Antoni Macierewicz podal trestní oznámení na Donalda Tuska. Polský expremiér a nynejší předseda Evropské rady se prý v souvislosti s leteckým neštěstím u ruského Smolenska v roce 2010 dopustil "diplomatické zrady". Příznivci nynější konzervativní vlády věří, že katastrofa byla výsledkem atentátu a polsko-ruského spiknutí.

Tuskovi by v případě usvědčení, že ve shodě s cizím státem či organizací působil v neprospěch vlasti, mohlo hrozit až deset let vězení. "Premiér Tusk uzavřel s (ruským prezidentem) Vladimirem Putinem nelegální dohodu v neprospěch Polska, a za to by měl nést trestní odpovědnost," uvedl sám Macierewicz v tisku.

Prokuratura v minulosti odmítala podobná udání, vyjadřující podezření, že Tuskova vláda selhala při objasňování smolenské katastrofy, při které zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński, bratr nynějšího předsedy vládní strany Jaroslawa Kaczyńského.

Ruské vyšetřování nehodu přisoudilo chybám pilotů polského letounu, kteří se pokoušeli o přistání za husté mlhy. Podle polské strany část viny nesli i ruští dispečeři ze smolenského letiště.

Macierewicz je považován za jednoho z nejdůležitějších spojenců Jaroslawa Kaczyńského. Ten se pokoušel zabránit znovuzvolení svého rivala Tuska do čela Evropské rady, ale Varšava v této snaze utrpěla tento měsíc na summitu EU citelnou porážku.

Macierewicz mezitím přizval do týmu, který má znovu vyšetřit smolenskou katastrofu, i bývalého žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luise Morena-Ocampa. Má Moskvu přimět, aby Polsku vydali trosky vládního letounu Tu-154M.

Témata:  Donald Tusk Polsko letecké nehody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy