Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stane se islámská menšina v zemích EU většinou? Expert promluvil

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Turecko rozehrálo v Evropě politické hry, varuje Michael Rubin, bývalý blízkovýchodní analytik Pentagonu. Mezinárodněpolitický expert z think tanku American Enterprise Institute v komentáři pro server Commentary Magazine v té souvislosti konstatuje, že v posledním desetiletí bylo napsáno mnoho o evropské kultuře, jejím náboženském složení a možnosti, že by se islámská menšina v zemích Evropské unie jednou mohla stát většinou.

Extrémy vs. legitimní polemika

Kniha Londonistán od Melanie Phillipsové je podle Rubina snad nejznámějším dílem, které tvrdí, že budoucí charakter Evropy je závislý na demografii. "Ačkoliv je kniha Phillipsové pečlivě podložena a dobře sepsána, mnoho těch, kdo hovoří o vzestupu islámu v Evropě polemičtěji, je odmítáno coby islamofobů či extrému, a to jak ze strany expertů, tak mainstreamovými politiky," konstatuje analytik.

Někteří si takové označení skutečně zaslouží, ale jiní mu čelí v rámci strategie establishmentu, která má zastavit legitimní debatu, varuje odborník. Soudí, že tento rozpor v hodnocení a představách je zřejmě jedním z důvodů, proč je evropská krajní pravice schopná získávat stále větší podporu, což platí i o Nizozemsku, kde se sice v nedávných volbách nepodařilo dostat k moci Geertu Wildersovi, ale i tak jeho strana získala mnoho mandátů v parlamentu.

Pozadí nedávno vypuknuvší vyumělkované roztržky mezi Tureckem a Nizozemskem, kterou údajně zažehlo odmítnutí holandských úřadů povolit vystoupení tureckých ministrů na místních shromážděních na podporu strany tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, pak podle experta poskytlo argumenty všem, kdo tvrdí, že existuje demografické spiknutí proti Evropě.  

Erdoğan totiž dle jednoho z posledních napůl nezávislých tureckých deníků Hurriyet Daily News vyzval turecké občany žijící v Evropě, aby měli pět dětí, tedy o dvě více než doporučuje obyvatelům Turecka, připomíná Rubin. Doplňuje, že koncept předpokládá posílení počtu Turků na kontinentu, kteří se tak stanou "budoucností Evropy".  

Demografická hra

"Obracím se na své občany, své bratry a sestry v Evropě. Nemějte tři, ale pět dětí [...] místo, kde žijete a pracujete je nyní vaší domovinou a novou vlastí. Nárokujte si ho. Otevírejte více firem, posílejte své děti do lepších škol, ať vaše rodiny žijí v lepších čtvrtích, řiďte nejlepší auta, žijte v nejkrásnějších domech [...] To proto, že jste budoucnost Evropy. Bude to nejlepší odpověď na vulgaritu, nepřátelství a nespravedlnost vůči vám," cituje odborník slova tureckého prezidenta pronesená 17. března na shromáždění ve středoanatolijské provincii Eskişehir.

Erdoğanovo poselství přišlo během současných politických tensí, které vypukly poté, co se turečtí ministři pokoušeli setkat na veřejných shromážděních s příslušníky turecké komunity žijící v Evropě, poukazuje expert. Vysvětluje, že tyto záměry zamítlo hned několik evropských států, navíc krátce po verdiktu Evropského soudního dvora, který umožnil zaměstnavatelům zakázat svému personálu nosit viditelné náboženské symboly, včetně islámských šátků.

"Erdoğanovi není demografická hra cizí," deklaruje Rubin. Podotýká, že turecký prezident již dříve nabádal ženské obyvatelky své země, aby zůstávaly v domácnosti a měly alespoň tři děti, zatímco souběžně vyjádřil názor, že porod císařským řezem jde proti boží vůli.

Za tím, že turecký prezident volá k demografické bitvě, v níž má jít o uchvácení srdce Evropy, však podle experta ve skutečnosti stojí cynická snaha Erdoğana alespoň přiživit evropské konspirační teoretiky. Situace může také vrhnout stín tureckou menšinu, která žije v poklidu v Evropě po dlouhá desetiletí, varuje závěrem Rubin.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Nizozemí muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.