Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror v Londýně: Auto jelo po chodníku a sráželo chodce. Lidé leželi v krvi, popisují svědci

Londýn, Houses of Parliament
Londýn, Houses of Parliament
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn – Londýn a spolu s ním i celá Velká Británie se vzpamatovávají ze šoku, který způsobil dnešní tok u budovy britského parlamentu. Média mezitím přináší slova očitých svědků, kteří byli nedaleko místa útoku.

Útok způsobil velký zmatek. Se zákazníky na sedačkách se zastavila turistická atrakce známá jako Londýnské oko, premiérku Theresu Mayovou převezli z parlamentu do Downing Street. Svědci, kteří viděli útočníka s nožem, byli v šoku. Londýnská pohotovostní služba vyslala na místo mnoho vozů a vyzvala občany, aby žádali o sanitky jenom v případech skutečně naléhavé situace.

„Právě jsme mířili k nádraží, když se ozvala rána a chlap nebo někdo narazil autem do chodců. Leželi tam a dav lidí se valil za roh branami proti Big Benu. Vedle mého ramene se objevil muž s velkým nožem a začal bodat do policisty. Nic podobného jsem nikdy neviděl, prostě tomu nemohou uvěřit," řekl svědek Rick Longley agentuře AP.

When a photo says a thousands words..#London #LondonAttack pic.twitter.com/M7MUdvqieK

— Tennessee (@TEN_GOP) 22. března 2017

Svědkyně Jayne Wilkinsonová popsisuje, jak právě fotografovala Big Ben, když se všichni dali do běhu. „My jsme ve vzdálenosti 20 metrů uviděli asi čtyřicetiletého muže s nožem. Pak jsme uslyšeli tři výstřely. Přeběhli jsme ulici a viděli na zemi muže ležícího v krvi," řekla.

Zaměstnanec parlamentu pak agentuře AFP řekl, že jasně slyšel výstřely a viděl na zemi padat někoho v černém oblečení. „Myslím, že to byl policista," vysvětlil.

Když útočník smetl několik chodců, z Westminsterského mostu prchaly desítky lidí. Auto vyjelo na chodník ve snaze chodce porazit, takže někteří skákali do vody. Na mostě zůstalo ležet několik těl. Steve Voake, který byl na mostě, viděl na zemi dva lidi a jednoho člověka ve vodě.

V tu chvíli jel Londýňan Matt Haikin po mostě a viděl auto, které vyjelo ze silnice na chodník. „Všiml jsem si, že vedle leželo tělo a bylo tam hodně krve a kolem stáli lidé. Zakrátko jsem uslyšel výstřely, takže bylo jasné, že nejde o nehodu, ale že se děje něco jiného," řekl. Když se přesunul k Westminsterskému paláci, viděl lidi v uniformách a několik těl na zemi. Jestli šlo o zraněné, nebo lidi, kteří si jen na pokyn policie lehli, nevěděl.

Richard Tice stanici Sky News řekl, že na mostě zůstalo osm až deset ležících těl. „Auto jelo po chodníku a sráželo lidi," sdělil.

Woman pulled from River Thames alive but with injuries following Parliament attack, says Port of London Authority https://t.co/Xxi0uLOqBs pic.twitter.com/wB50vryGhk

— CNN Breaking News (@cnnbrk) 22. března 2017

Svědkem incidentu byl i bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, který jel po mostě v taxi. Na twitter umístil video se záběry na ležící lidi sražené autem. „Myslel jsem si, že šlo o nehodu, a pak jsem přes okénko taxi viděl někoho ležícího v bolesti na zemi. Když jsem uviděl druhého, začal jsem natáčet, spatřil jsem další tři ležící, jeden těžce krvácel," sdělil Sikorski BBC.

Auto pokračovalo k parlamentu, dokud nenarazilo do železného plotu. Řidič pak vyskočil a podle některých svědků měl v ruce nůž, podle jiných mačetu.

Poslanec Adam Holloway viděl lidi prchat a rychle přeběhl do své kanceláře v parlamentu, aby byl se svým personálem. „Mnoho z nás je teď zavřeno společně s našimi zaměstnanci," sdělil. Pokyn zůstat ve svých kancelářích dostali i novináři pracující v parlamentu.

Témata:  Londýn Velká Británie terorismus teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy