Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump lže jako nikdo před ním, udeřil komentátor. A vyzývá k akci

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - „Devátý týden prezidentství Donalda Trumpa začal tím, že jej šéf FBI označil za lháře,“ píše v komentáři pro The New York Post novinář David Leonhardt. Připomíná, že James Comey nepoužil přímo slovo lhář, když v pondělí vypovídal v Kongresu. „Ale význam jeho slov byl jasný. Trump opakovaně obvinil Baracka Obamu z odposlouchávání jeho telefonů, Comey ale vysvětlil, že neexistuje žádná informace, která toto obvinění dokazuje,“ píše novinář.

Sám Leonhardt již dříve tvrdil, že ne každá nepravda si zaslouží být označena jako lež. Lež totiž v sobě skrývá úmysl, zatímco nepravda může být vyslovena nevědomě. „George W. Bush nelhal, když řekl, že Irák měl zbraně hromadného ničení, a Obama nelhal, když řekl, že lidé, kterým se líbí jejich současné zdravotní pojištění, by si ho měli nechat. Udělali neopatrné prohlášení, které se ukázalo jako nepravdivé (dostalo se jim za to velké kritiky, kterou si do jisté míry zasloužili),“ uvádí novinář.

Současný prezident je ale podle něj na úplně jiné úrovni. „Lže způsobem, jakým žádný americký politik nikdy předtím. Lhal o - kromě celé řady jiných věcí – Obamově místě narození, atentátu na Johna F. Kennedyho , o 11. září, válce v Iráku, Islámském státu, NATO, vojenských veteránech, mexických imigrantech, muslimských přistěhovalcích, antisemitských útocích, o míře nezaměstnanosti, míře vražd, o sboru volitelů, o volebních podvodech a jeho osahávání žen,“ vyjmenovává komentátor.

Řekl tolik nepravd, že je podle něj na čase opustit textovou analýzu, která se zabývá tím, co jsou nepravdy bezděčné a co úmyslné. „Trump si vytknul za cíl klamat lidi a podává to tak, že hraje na jejich fantazii. Vše je to bez záruky. Když Trump říká, že se něco stalo, nemělo by to hned lidi přimět změnit názor a myslet si, že se to opravdu stalo. Možná se to stalo, možná taky ne,“ vysvětluje Leonhardt.

„Což nás přivádí k Rusku. Ruský zásah do prezidentské kampaně v roce 2016 byl útok na Spojené státy. Je to ten druh národně-bezpečnostních událostí, kvůli kterým prezident a členové Kongresu se vší vážností přísahají. Ale teď se staly předmětem stupňující se série lží ze strany prezidenta a lidí, kteří pro něj pracují,“ popisuje.

Sám Comey v pondělí uznal, že FBI vyšetřuje možné nekalé praktiky mezi Ruskem a Trumpovou kampaní - a Trump o tom lhal. „Na osobním twitterovém účtu a účtu Bílého domu říkal nepravdy. O několik hodin později jeho tiskový mluvčí Sean Spicer šel před kamery a lhal o Trumpovi a jeho pomocnících, kteří měli zdokumentované vztahy na Rusko. Vzpomínáte si na Paula Manaforta, předsedu Trumpovy kampaně, který vedl zásadní operace? Spicer uvedl, že Manafort měl „velmi omezenou roli“ v uvedené kampani,“ připomíná Leonhardt další lži.

Velkou otázkou podle něj nyní je, co Trump a Bílý dům budou říkat o ruském příběhu. „Zřejmě nebudou nic říkat. Otázka je, co se skutečně stalo a kdo je schopen odhalit pravdu. Sněmovna reprezentantů to bohužel nebude,“ posteskl si novinář s tím, že jeho osobně během Comeyho svědectví nejvíce zarmoutily ne odpovědi Bílého domu odpovědi, které se daly očekávat, ale přítomní republikáni. „Jsou členy úřadu vlády, podle ústavy jsou rovni prezidentovi, ale chovali se jako Trumpovi zaměstnanci, hanobili úniky o ruském útoku, spíše než samotný útok,“ zlobí se Leonhardt.

Naopak oceňuje roli demokrata Adama Schiffa, který mluvil o podezřelých vazbách mezi Trumpem a Rusko (a zároveň naznačil, že nemůže popsat některé utajované informace). Schiff tak podle něj učinil v klidu v devět minut trvajícím monologu. „Je možné, že všechny tyto události a zprávy spolu nesouvisí, a že to není nic víc než zcela nešťastná náhoda? Ano, to je možné,“řekl Schiff. „Ale je také možné, možná víc než možné, že to není náhoda, nejsou to nesouvisející zprávy a že Rusové používají stejné techniky korumpování Američanů, jako to dělají v Evropě i jinde. My to prostě nevíme, ještě ne. Dlužíme to naší zemi, musíme zjistit, jak to bylo,“ uvedl demokrat.

„Comey, i když ho liberálové mohou odsuzovat za jeho roli, se zdá být jedním z mála veřejných činitelů schopných a ochotných hledat pravdu. Vroucně doufám, že republikánští členové senátu jsou dostatečně vlastenečtí, aby to také učinili. Náš prezident je lhář, a musíme zjistit, jak vážné jeho nejnovější lži jsou,“ dodává Leonhardt.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy