Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hranice jsou jako cedník? Německo zveřejnilo nové počty migrantů, Itálie i Řecko jsou na tom zle

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – V řadě evropských států sice došlo ke zpřísnění hraničních kontrol, ani to ale migranty zatím nedokázalo zastavit. Ukazují to čísla, která s odkazem na německá média zveřejnil server Politico.

Podle nové statistiky za první dva měsíce roku 2017 do Německa přišlo 9 tisíc nelegálních migrantů. Většina z nich cestovala přes Rakousko a Švýcarska, píše server.

Federální policie zaregistrovala celkem 8758 běženců, kteří hranici překročili neoprávněně. Přes Rakousko jich přišlo 3080, přes Švýcarsko 1356 a přes Francii 643.

Největší skupinu nelegálních přistěhovalců byli Afghánci (742), dále Syřané (658) a Nigerijci (529). Z údajů také vyplývá, že podíl migrantů přicházejících z Afriky přes centrální Středomoří trasy roste. 

Jen za několik posledních dní záchranáři podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) ve Středomoří vyzvedli přes 6000 migrantů, kteří se z Libye plavili do Itálie. Od počátku roku do Evropy, především do Itálie, přišlo přes 20.000 migrantů. Dalších 500 lidí se podle odhadů IOM při pokusu přeplout Středozemní moře utopilo.

Nárůst migrantů, kteří na lodích připlouvají na východní ostrovy v Egejském moři, hlásí také Řecko. Pobřežní stráž aktuální vývoj přisuzuje dobrému počasí.

Balkánská cesta používaná migranty, kteří cestují ze Středního východu do západní Evropy ale také stále není zcela uzavřen, varuje zprávy.

Témata:  uprchlíci Německo Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy