Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová chce kvůli teroru v Londýně zavřít hranice. Ruský tisk spojuje útok s imigrací

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Paříž/Londýn/Moskva - Krajně pravicová kandidátka blížících se prezidentských voleb ve Francii Marine Le Penová dnes uvedla, že atentát v Londýně dokazuje nutnost chránit hranice jednotlivých evropských států. Na teror v britské metropoli reagují i ruská média, vidí spojení mezi útokem a imigrací v Evropě.

Podle Le Penové je také třeba posílit bezpečnostní opatření. Státy mají spolupracovat a sdílet informace tajných služeb a také prosazovat uzavření mešit s vazbami na extremismus. Francie by měla odebírat francouzské občanství lidem, kteří mají občanství i jiných zemí a budou usvědčeni ze spáchání útoku.

"Náš nynější problém je tato forma levného terorismu. Musíme mít své hranice pod kontrolou," řekla Le Penová s odkazem na způsob, jakým byl středeční atentát proveden. Útočník nejprve porážel automobilem lidi na Westminsterském mostě a po nárazu do plotu u budovy parlamentu zaútočil nožem na policistu a způsobil mu smrtelná zranění.

"Cílem tohoto zabíjení je rozsévat strach a způsobit ve společnosti šok," sdělila na dotaz redakce webu ruského listu Kommersant Olga Pavlenkovová z vedení ruské univerzity humanitních věd. "V nevyrovnanosti obyvatelstva Evropské unie spočívá hluboký problém. Nejnebezpečnější složkou společnosti je druhá a třetí generace diaspory, která reaguje na situaci kolem Islámského státu a Mosulu," domnívá se Pavlenkovová.

Analytik specializovaný na zahraniční politiku Fjodor Lukjanov sdělil agentuře RIA Novosti, že londýnský útok "posílí určité voliče v období před volbami, zejména francouzskými".

BFM TV dnes zveřejnila výsledek čerstvé ankety, podle které už v prvním kole předstihne Le Penovou poměrem 26 ku 25 procentům hlasů centristický kandidát Emmanuel Macron.

Středeční útok v Londýně zřejmě souvisí s islámských terorismem. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil britský ministr obrany Michael Fallon. "Policie toho člověka (útočníka) prověřuje, prověřuje jeho styky a odkud pocházel," řekl Fallon. "Prioritně zjišťují, zda do toho nebyli zapojeni další lidé. Jejich pracovní předpoklad je, že to souviselo s islámským terorismem," dodal. Fallon rovněž řekl, že se přezkoumají bezpečnostní opatření v budově a okolí parlamentu.

Témata:  Marine Le Pen Rusko Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy