Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Mosulu je zlá. Lidé prožívají peklo, varuje muž z Pentagonu

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Civilisté v iráckém městě Mosul se nacházejí v hustě zalidněných oblastech a z tohoto důvodu jsou jakékoliv nálety, stejně jako dělostřelecká palba na tuto poslední velkou iráckou baštu džihádistické organizace Islámský stát velmi problematické. V rozhovoru pro server rt.com to tvrdí Michael Maloof, bezpečnostní analytik a někdejší dlouholetý pracovník amerického ministerstva obrany. Vysvětluje, že pokud se civilisté snaží palbě uniknout a z obleženého města prchnout, zabíjejí je bojovníci Islámského státu.

Mezi dvěma kameny

Z Mosulu jen v uplynulých třech týdnech uprchlo na sto tisíc Iráčanů, k čemuž je přimělo pokračování vojenské operace, jejímž cílem je osvobodit město od Islámského státu. Vede ji koalice sil, kterou podporují Spojené státy.    

K náletům koaličních letounů došlo podle zpráv během minulého víkendu, kdy při nedělním bombardování mělo zahynout několik civilistů. Krom toho je hlášen i nárůst počtu civilistů, kterým způsobily zranění či je rovnou připravily o život miny nastražené Islámským státem.

Maloof plně souhlasí s tím, že Spojenými státy vedená koalice si uvědomuje strategii Islámského státu, který v Mosulu používá tamní obyvatele jako živé štíty. "Myslím, že pravidla angažmá je takové, že pokud jdou po velkých cílech, civilní oběti jsou do jisté míry přijatelné," tvrdí analytik. Za hlavní současný problém označuje skutečnost, že ulice v západním Mosulu jsou poměrně úzké a bojuje se v hustě obydlených oblastech, což činí jakékoliv nálety, ba dokonce nasazení dělostřelectva velmi problematickým.

"Dodal bych, že tamní palba má být naváděná laserem, ale tam pokud máte rodiny natěsnané na rozdílných podlažích, je to katastrofa," pokračuje odborník. Dodává, že nejlepší práci neodvádí v tomto smyslu ani zpravodajci.

"Civilisté v tomto bodě jsou skutečně příslovečně chyceni mezi dvěma mlýnskými kameny," konstatuje Maloof. Na druhou stranu se ale nedomnívá, že by momentálně bylo možné, aby Spojenými státy vedená koalice nadále útočila na bojovníky Islámského státu v Mosulu a zároveň se dokázala vyvarovat zasažení civilistů.

Civilisté nemohou vyhrát

Pokud by to bylo možné, přistoupilo by se k evakuaci civilistů z města, věří expert. Zároveň však poukazuje na stálé platný rozkaz iráckých ozbrojených sil pro civilisty, dle něhož mají zůstat na místě. To podle analytika znamená, že postupující vojáci budou muset provádět prohledávání a zajišťování každého domu, a tak přicházet do přímého styku s rodinami.

Daná situace pak nevyhnutelně povede k dalšímu zabíjení civilistů, obává se Maloof. Nicméně podotýká, že pokud se obyvatelé Mosulu snaží zachránit útěkem, jsou zabíjeni bojovníky Islámského státu. "Takže jde o hru, kterou civilisté nemohou vyhrát," konstatuje bývalý pracovník Pentagonu.

Irácký premiér Hajdar Abádí přislíbil, že počet uprchlíků z Mosulu nebude stoupat, byť se boje blíží do své konečné fáze. Domnívá se Maloof, že navzdory této skutečnosti nenarůstá množství civilistů, kteří se pokoušejí uprchnout?

"Absolutně ne. Celkově jsou na vzestupu," kontruje odborník. Deklaruje, že lidé z města prchají a pokud mají příležitost k útěku, seberou se a odejdou. Bohužel, humanitární zázemí pro tyto uprchlíky není příliš zajištěno, kritizuje analytik. Poukazuje, že v okolí města neexistují místa, kde se dá vyhledat bezpečné útočiště.

"V mnoha případech nedošlo ani k postavení stanů," uvádí Maloof. Dodává, že koalice bojující proti Islámskému státu měla na přípravu na danou situace rok, avšak bohužel toho v daném ohledu příliš neudělala.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy