Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpovi lidé koordinovali s Moskvou poškození Hillary Clintonové? Z FBI přichází zásadní informace

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - Federální úřad pro vyšetřování (FBI) má k dispozici informace, které naznačují, že lidé blízcí Donaldu Trumpovi spolupracovali s Ruskem na poškození demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Informuje o tom server Independent. Zpráva přichází jen několik dní poté, co FBI oznámila, že probíhá vyšetřování.

FBI údajně získala informace naznačující, že pomocníci prezidenta Donalda Trumpa byli v kontaktu s podezřelými ruskými agenty a koordinovali s nimi zveřejnění informací, které měly poškodit kampaň Hillary Clintonové.

Američtí představitelé řekli CNN, že agentura v současné době přezkoumává zpravodajce, jejich cesty, podnikání a telefonní záznamy a několik osobních schůzek. Nicméně úředníci jsou prozatím opatrní a poukazují, že informace nejsou nezvratné.

Zpráva přichází několik dní poté, co ředitel FBI James Comey oznámil, že jeho agentura prozkoumávat činnosti Trumpovy kampaně, protože jeho agenti shromáždili „věrohodná tvrzení o pochybení“ a získali „rozumné podklady k domněnce, že někteří Američané mohou jednat jako agenti cizí mocnosti.“

Jeden zdroj uvedl, že informace naznačují, že lidé „spojení s kampaní byli v kontaktu s Rusy a zdá se, že schvalovali uvolnění informací, když byly připraveny.“

FBI již vyšetřuje bývalé Trumpovy spolupracovníky včetně Michaela Flynna, Paula Manaforta, Rogera Stonea a Cartera Page kvůli jejich kontaktům s ruskými úředníky. Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer v pondělí popřel jakékoliv podobné vazby. „Vyšetřovat to a mít důkaz, to jsou dvě různé věci,“ řekl novinářům v reakci na prohlášení šéfa FBI.

Demokrat Adam Schiff ze zpravodajského výboru Sněmovny, však ve středu v noci řekl, že existují „více než jen nepřímé důkazy“ naznačující, že lidé z Trumpovy kampaně se domlouvali s Ruskem na narušení voleb.

„Mohu vám říci, že jde víc než jen o to,“ řekl. „A nemůžu toho říct víc, ale teď už máme víc než jen nepřímé důkazy. Nechci zabíhat do podrobností, ale můžu říci, že existují důkazy, že to nebylo nahodilé a že je to hodné vyšetřování. Takže bychom to měli udělat,“ dodal Schiff.

Témata:  Donald Trump USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy