Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U břehů Turecka se potopil člun s uprchlíky. Zemřeli 11 lidí, po dalších se pátrá

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ankara/Řím - Nedaleko tureckého pobřeží se dnes potopila loď s uprchlíky. Zahynulo 11 osob a čtyři další se pohřešují. Plavidlo zřejmě směřovalo na některý z řeckých ostrovů v Egejském moři.

Člun s uprchlíky se potopil nedaleko tureckého přístavního města Kuşadasi. Sedm lidí se z něj podařilo zachránit. Informovala o tom turecká televize NTV. 

Masový příliv uprchlíků v posledním roce se zastavil díky dohodě s Ankarou. Několik desítek denně jich ale nyní opět připlouvá, patrně díky lepšímu počasí.

Naproti tomu se od loňska zdvihla vlna migrantů cestou z Afriky do Itálie. Podle údajů římského ministerstva vnitra se loni do Itálie dostalo více než 181.000 migrantů a uprchlíků. Letos jich připlulo už asi 20.000.

Ve vodách Středozemního moře letos zahynulo již na 560 lidí, oznámila dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Celkem do Evropy letos připlulo přes Středomoří podle IOM asi 25.170 lidí, z toho 80 procent do Itálie, zbytek do Řecka a Španělska.

Témata:  uprchlíci Turecko Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy