Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provokatéry podle Lukašenka financovaly americké a německé fondy

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko
Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko
Foto: News.com.au

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes oznámil, že "ozbrojené provokatéry", které policie zadržela v úterý, financovaly americké a německé fondy přes Polsko a Litvu. Informovala o tom běloruská agentura AFN.

Lukašenko se odvolal na oznámení o chystané provokaci, které prý přišlo počátkem týdne na velvyslanectví Běloruska v některé ze zemí Evropské unie od nejmenované běloruské občanky. "Oznámení nás uvedlo do akce. Vydal jsem pokyn bezpečnostním složkám, aby okamžitě zahájily vyšetřování, které nás následně přivedlo k arzenálu zbraní," řekl prezident.

Provokatéři ze zahraničí pro svou akci podle Lukašenka chtěli využít demonstranty, kteří v únoru a březnu protestovali proti prezidentskému dekretu o zdanění nezaměstnaných osob. Bělorusové prý na protesty odmítli vycházet, když se o zbraních dozvěděli.

Běloruská policie údajně zadržela několik desítek ozbrojených provokatérů vycvičených v táborech v Bělorusku a na Ukrajině v úterý. Incident odstartoval rozsáhlé policejní razie proti "osobám usilujícím o destabilizaci země". Policie zatkla jedenáct příslušníků opoziční organizace Bílá legie a zatýkání se údajně nevyhnuli ani příslušníci bezpečnostních složek a pohraniční stráže.

Běloruskem v minulých týdnech prošla vlna protestů, největší za několik posledních let. Jejich účastníci kritizovali prezidentský dekret o zdanění nezaměstnaných osob, který postihuje lidi bez trvalého zaměstnání nehlášené na úřadech práce. Demonstranti chtějí úplně zrušení dekretu, to však Lukašenko odmítá.

Témata:  Alexandr Lukašenko Bělorusko USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy