reklama

Zvolení Lamové, která byla donedávna druhou nejvyšší činitelkou Hongkongu, se očekávalo. Podle médií se totiž těšila největší přízni centrální vlády v Pekingu.

Prodemokratičtí aktivisté hlasování kritizovali jako nesvobodné. Již v sobotu demonstrovalo proti "vměšování" Pekingu do voleb několik stovek lidí. Jiní prodemokratičtí aktivisté umístili na skálu nad městem obří transparent s nápisem "Žádám všeobecné volební právo".

Dnes se před místem konání volby sešli na demonstracích prodemokratičtí aktivisté a stoupenci Pekingu. Stovky policistů je držely od sebe, aby nedošlo ke střetům, napsala agentura AP.

Mnozí lidé se obávají, že Carrie Lamová bude pokračovat v tvrdé politice silně pročínského dosavadního správce Leung Čchun-jinga. Leung již dříve oznámil, že nebude kandidovat na další volební období, údajně z rodinných důvodů.

Podle analytiků citovaných agenturou AP je pravděpodobné, že ho čínská vláda vyzvala, aby odstoupil a uvolnil tak místo oblíbenějšímu politikovi. Leung v roce 2014 nařídil zásah slzným plynem proti účastníkům demonstrací, kteří v počtu desítek tisíc zaplavili ulice a požadovali zcela svobodné volby správce.