Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

JAR trápí ilegální obchody s oslí kůží

Osli, ilustrační fotografie
Osli, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Mogosani - Překupníci teď považují oslí kůži za stejně cennou surovinu jako sloní kly nebo rohy nosorožců. Želatina, kterou kůže obsahuje, nemá v Africe žádnou hodnotu, je ale velmi oblíbená u čínských lékařů praktikujících tradiční medicínu jako lék proti anémii a menopauze.

Tento obchod je v Jihoafrické republice zakázaný. Podle expertů dosahuje jeho roční obrat několika milionů dolarů, poznamenala agentura AFP.

Čína coby hlavní spotřebitel zaznamenala pokles oslí populace. Ještě v 90. letech tam podle čínských statistik žilo 11 milionů oslů, v roce 2013 už jen šest milionů. Milovníci e-ťiao tak zaměřili pozornost k Africe, aby uspokojili poptávku, která neklesá.

Tento nelegální obchod velmi znepokojuje chudé obyvatele v Mogosani, kteří jsou většinou bez práce. Osel tam je totiž nezbytností: to on tahá vozíky naplněné odpadem, pískem nebo dřevem určeným k prodeji.

"Je tu málo práce a osli jsou zdrojem příjmu. Když máte osla, můžete si vydělávat na živobytí," vysvětluje pětadvacetiletý majitel oslů Ikgopeleng Tsietsoane. Šest z jeho devíti zvířat loni v říjnu zmizelo a zloděje se nikdy nepodařilo najít. "Když se nic neudělá, bude naše vesnice brzy bez oslů," říká mladý muž znepokojeně.

Nezákonný obchod vedl k nárůstu ceny oslů, což jen zvyšuje apetit překupníků. Prodejní cena jednoho zvířete se tak zvýšila z nedávných 400 randů (790 Kč) až na 2000 randů (4000 Kč). Jihoafrická policie před dvěma měsíci zajistila 5000 oslích kůží připravených k vývozu do Číny a zatkla několik osob.

Čína jakoukoli účast na tomto obchodu popírá. "Žádný čínský podnik oficiálně nedováží oslí kůže z Jihoafrické republiky," uvedlo v lednu v prohlášení čínské velvyslanectví.

Témata:  Jihoafrická republika osli pašování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy