Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU a SPD v Sársku dokázaly mobilizovat desetitisíce nevoličů, AfD může dál oslabovat

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Analýza společnosti Infratest dimap pro veřejnoprávní televizi ARD ukázala, že se Křesťanským a sociálním demokratům se při nedělních zemských volbách v německém Sársku podařilo mobilizovat desetitisíce nevoličů, což přispělo k jejich dobrému výsledku.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové vyhrála sárské hlasování jasně se ziskem 40,7 procenta hlasů i díky tomu, že k volbám přilákala 28.000 lidí, kteří běžně nevolí. Sociální demokracie (SPD), která skončila s 29,6 procenta hlasů druhá, přitáhla 13.000 nevoličů.

Pokud by to dokázali zopakovat i při zářijových parlamentních volbách, mohli by výrazně oslabit Alternativu pro Německo (AfD).

AfD podpořilo 8000 lidí, kteří běžně k volbám nechodí. I tak to ale pro tuto stranu stačilo jen na 6,2 procenta hlasů. V pěti loňských zemských volbách přitom měla dvouciferné zisky a dvakrát dostala dokonce přes 20 procent hlasů.

K úspěchu tradičních stran přispělo i to, že u sárských voličů nehrála velkou roli migrace. Rozhodovala mnohem spíše jejich vysoká spokojenost se šéfkou zdejší velké koalice Annegret Krampovou-Karrenbauerovou z CDU, která dosahuje 79 procent. Zásadní bylo i to, že občané Sárska jsou spokojeni s tím, jak se jim daří.

Spokojenost s vývojem v posledních letech byla podle odborníků také důvodem, proč se v Sársku nijak výrazně neprojevil takzvaný Schulzův efekt, tedy prudký vzestup volebních preferencí SPD po lednové nominaci Martina Schulze na kancléře.

Témata:  volby v Německu Angela Merkelová Martin Schulz Německo AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy