Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odkopne Ankara NATO a spojí se s Ruskem? Turecký ministr obrany prozradil, co se chystá

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara – Jak jsme vás již před několika dny informovali, Ankara si přeje získat od Ruska raketový systém S-400, protože státy NATO nenabídly zajímavou alternativu. V polovině března to oznámil turecký ministr obrany Fikri Isik. Přestože mezi Ankarou a některými zeměmi Evropy momentálně panuje napětí, Isik ujišťuje, že její závazek vůči NATO se nezměnil.

Turecko je strategickým spojencem NATO od roku 1952, kdy do aliance vstoupilo spolu s Řeckem. Země, která se nachází na křižovatce východu a západu, má za sebou velmi dlouhé vztahy se západními zeměmi. I proto teď podle stanice Al Jazeera může být poněkud překvapivé, že se kvůli posílení obranných systému obrací právě na Rusko.

Jednání mezi Ankarou a Moskvou o možné dodávce raketového systému S-400, který může zasáhnout cíl až na vzdálenost 400 kilometrů a který patří k nejmodernější technologii v ruském arzenálu, vyvolala na Západě otázky. Turecko však ujišťuje, že její závazek vůči NATO se nezměnil.

„Členství Turecka v NATO pokračuje a Turecko je plně odhodláno prosazovat své závazky vůči NATO a je i nadále připraveno plnit své povinnosti,“ uvedl pro Al Jazeeru Fikri Isik, turecký ministr obrany. Nic na tom prý nemění ani koupě S-400. „Je to jen způsob,který jsme zvolili, abychom naplnily potřeby Turecka související se systémy vzdušné a protiraketové obrany.“

Členové NATO jsou ale poněkud nesví a poukazují na sankce uvalené na Moskvu. „Jsme přesvědčeni, že Rusové záměrně rozmístili [rakety] tak, aby představovaly hrozbu pro NATO,“ řekl americký generál Paul Selva na začátku tohoto měsíce. 

„Rusko a vztah NATO... je teď velmi nervózní, a to zejména vzhledem k invazi na Ukrajinu a Krym,“ připustil Isik. „Vztah Turecka a Ruska neznamená, že Turecko souhlasí s kroky, které Rusko učinilo... Nicméně fakt, že Turecko a Rusko jsou sousední země, a fakt, že musí v některých oblastech spolupracovat – to jsou skutečnosti, která nemohou být ignorovány,“ dodává.

O možném prodeji S-400 jednal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během návštěvy Moskvy počátkem března. Turecko si přeje financovat nákup půjčkou od Ruska, sdělil informoval Sergej Chemezov, šéf ruské státní strojírenské a zbrojní firmy Rostec.

Předloni Turecko zrušilo tender na nákup S-400 za 3,4 miliardy dolarů (85,4 miliardy Kč). Ankara pak oznámila, že hodlá vyvíjet vlastní zbraně tohoto typu. Už v roce 2013 chtělo Turecko získat systém protivzdušné obrany od čínské firmy, pod tlakem NATO ale od kontraktu ustoupilo.

Moderní systémy S-400 nyní chrání ruské základny v Sýrii. Objevily se i informace o tom, že je Moskva dodá Íránu.

Témata:  Turecko Rusko Turecká armáda rakety S-400

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy