Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sen IS o chalífátu se rozplývá? Na sociálních sítích láká víc na džihád

Islámský stát se pochlubil devastací starověkého města Nimrúd v Iráku
Islámský stát se pochlubil devastací starověkého města Nimrúd v Iráku
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Sen o územním chalífátu se díky vojenskému tlaku rozplývá. Útok v Londýně, ke kterému se přihlásil IS, ale ukazuje, že IS se nevzdává. Dosvědčuje to i změna tématu na jeho online sítích. Namísto utopistických obrázků života v chalífátu začal zdůrazňovat džihád. To však neznamená, že ústřední koncept opustil. Podle australského generálního prokurátora George Brandise se IS po konečné ztrátě území v Iráku rozptýlí do celého světa a vytvoří „diasporní“ chalífát.

Diaspora označuje rozptýlení určitého etnika ze své domoviny do jiné kultury, aniž by ale došlo ke ztrátě vazeb na tuto původní kulturu. Diasporní skupiny jako Židé či různé druhy afrických komunit si uchovávají vzpomínky na svou domovinu a prostřednictvím řady rituálů ji symbolicky přenášejí do země, kde nyní sídlí. Podobný vzorec lze očekávat i od IS, tvrdí Brandis. V jeho případě však se dá očekávat, že toto symbolické připomínání bude mít podobu násilných akcí.

Podle Brandise je pro IS myšlenka chalífátu tak ústřední, že se jí nebude chtít vzdát ani po územní ztrátě. Proto nebude následovat příklad Al-Káidy, která nabyla podoby stinné mezinárodní teroristické sítě, ale bude mít spíše podobu „diasporního“ chalífátu, rozesetého po celém světě, včetně v některých částech jihovýchodní Asie. Brandis v rozhovoru pro Fairfax Media řekl, že IS už vyhlásil to, co by se dalo přeložit jako „vzdálené chalífáty“ v některých částech Libye, ale podobná plány má i pro části sub-rovníkové Afriky a jižní a jihovýchodní Asie. Tyto diasporní komunity by sestávaly z navrácených bojovníků IS, stejně jako z nových místních přívrženců.

Díky tomu IS stále zůstane hrozbou, ačkoliv jeho schopnost přilákat např. australské bojovníky „nějak odpadla.“ Na otázku, čeho tedy dosáhla a co znamená vojenská porážka IS na Blízkém východě, řekl, že si nemyslí, že „ že si někdo někdy myslel, že rozbití chalífátu by zničilo schopnost jednotlivců nyní identifikovaných s ISIL (jiný akronym pro IS) povzbudit terorismus v západních zemích. "

Změna poselství

Že IS promýšlí změnu své strategie, je vidět na změně jeho propagačních zpráv na internetu. V únoru 2015, IS zveřejnil 892 propagandistických příspěvků - videa, fotografie, audio a písemné články. Ve stejném měsíci letošního roku klesl počet na 570 příspěvků - pokles o 36%. V roce 2015, 53% produkce bylo zaměřeno na utopické zobrazení života v rámci takzvaného chalífátu, a 39% produkce zkrášlovalo džihád. Tento rok, jak zuří bitvy o klíčová města IS, 80% příspěvků je zaměřených na džihád, a pouze 14% na „skvělý“ život v chalífátu, uvádí Mezinárodní centrum pro studium radikalizace a politického násilí (International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence - ICSR).

Charlie Winter, vedoucí výzkumník ICSR řekl Sky News, že je mnohem obtížnější narazit na čistou propagandu IS. Teroristické činy, jako ten v Londýně, si IS přisvojuje a využívá je jako propagační nástroj, jak získat pozornost a udržet se v mysli lidí. „ V tomto smyslu propaganda a terorismus jsou jedno a totéž pro Islámský stát," řekl Winter.

IS používal k šíření své ideologie,znásobení efektu teroristických útoků a dosažení většího publika otevřených platforem jako je Twitter a YouTube. Šokující vraždy jako ta, při které byl zabit americký novinář James Foley mu dodalo potřebnou publicitu, zatímco na druhé straně plnil sociální média idealistickými obrazy života pod vládou IS. Oba přístupy byly důležité v šíření značky a ideologie IS k širšímu publiku. Avšak během posledních tří let, jak Twitter, tak Google dokázaly přijít s účinnějšími metodami, jak odstraňovat obsah IS ze svých platforem. To donutilo IS přesunout svou propagandistickou mašinérii na méně dostupné kanály jako je šifrovaná aplikace na posílání zpráv Telegram.

Ross Frenett, spoluzakladatel Moonshot CVE, star-upu zaměřujícího se na boj proti extremismu prostřednictvím extremismu, řekl Sky News, že pokud někdo využívá uzavřený Telegram kanál IS, s největší pravděpodobností už uvěřil jejich ideologii. Zatímco dřív využíval IS Twitter k dosažení co největšího publika, nyní se podle Wintera snaží získat na svou stranu zranitelné jedince, sociálně i mentálně, a udělat z nich zbraň, osamělé vlky schopných provést teroristické útoky.

Londýnský útok – co vypovídá o IS a sociálních médiích

Útočník z Londýn, Khalid Naspod, podle zpráv vyšetřovatelů použil aplikaci WhatsApp dvě minuty před útokem. Deník Independent poukazuje na to, že používání sociálních sítí těsně před útokem je poměrně běžná praktika teroristů. Anis Amri, berlínský útočník poslal selfie z kabiny nákladního vozidla, který použil k masakru 12 lidí. Útočník z Nice Mohamed Lahouaiej-Bouhlel poslal minutu předtím, než najel do davu lidí, zprávu svému kontaktu, ve které jej žádá o víc zbraní. Omar Mateen, který spáchal masakr v Orlandu, během něj psal své ženě.  

Podle agentury Reuters ale i aktiva IS i na Telegramu a dalších médiích klesá. Ačkoliv se IS k londýnskému útoku přihlásil, zřejmě za ním nestál. Dosvědčuje tomu to, že na sociálních sítích nerozjel podobnou kampaň oslavující teror jako tomu bylo v Paříži a Bruselu, poukazuje Rita Katzová, zakladatelka zpravodajské firmy SITE. Zpráva o útoku se ani neobjevila ve vysílání rádiové stanice Islámského státu Al-Bayan, která pravidelně referuje o situaci v Sýrii a Iráku.

Témata:  Islámský stát terorismus EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy