Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekordní čísla: U libyjských břehů bylo letos zachyceno o 60 procent uprchlíků víc než loni

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím – U pobřeží Libye bylo v letošním roce zachyceno asi 23 tisíc uprchlíků. Informovala o tom agentura Reuters. Ve srovnání se stejným obdobím roku jde nárůst o 60 procent.

Odhaduje se, že při pokusu zdolat Středozemní moře a dostat se do Evropy se utopilo asi 600 běženců. Itálie vyšetřuje, zda nevládní organizace, které uprchlíkům pomáhají, nepřijímají peníze od převaděčů. Zástupci nevládních organizací toto obvinění popřeli.

Uprchlíkům kromě jiných pomáhá loď Golfo Azzurro, jejíž operace koordinuje Riccardo Gatti. „Kdybychom tam nebyli a nenabídli pomoc, ti lidé by neměli šanci přežít," upozornil. Dnes plavidla dopravila do sicilských přístavů 1200 lidí zachráněných v minulých dnech.

Prokurátor Carmelo Zuccaro ze sicilského města Catania sestavil skupinu a pověřil ji vyšetřit podezření, že převaděči si nevládní organizace platí. Minulý týden v parlamentu řekl, že je možné, že jsou nevládní organizace na převaděče přímo napojeny.

Mario Giro z italského ministra zahraničí považuje toto tvrzení za nesmyslné. Řekl, že na všechny záchranné operace dohlíží italská pobřežní stráž. Za obviněním vidí ty, kdo se zachraňováním nesouhlasí, protože to podle nich láká další uprchlíky a vyvolává v nich dojem, že se do Evropy snadno dostanou. „Jestliže je matka tak zoufalá, že dá své dítě do člunu, nemůžete z toho vinit záchranáře,“ řekl Giro.

Admirál Enrico Credendino z evropské operace zaměřené proti převaděčům ale minulý týden řekl, že nevládní organizace jsou „zvacím" faktorem a že pozice svých lodí převaděčům vyznačují reflektory. Paolo Grimoldi z italské protiimigrační Ligy severu prohlásil, že nevládní organizace poskytují uprchlíkům taxislužbu.

Organizace jako SOS Méditerranée, Lékaři bez hranice nebo Sea-Watch obvinění z napojení na převaděče odmítají. Operace zahájily loni v květnu a na záchranných akcích se podílely z 26 procent. Na italskou pobřežní stráž a námořnictvo připadá 40 procent operací a zbytek na misi EU a další zahraniční plavidla. Do Itálie se loni dostalo 181.000 uprchlíků, což je asi polovina z těch, kteří dorazili do Evropy po moři. Na cestě zahynulo přes 4580 lidí.

Témata:  uprchlíci Libye Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy