Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy v Peru mají i politickou oběť. Viceministryně se místo práce slunila, byla odvolána

Nevado Huantsan (6395m), autor: Bas Wallet
Nevado Huantsan (6395m), autor: Bas Wallet
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lima - Záplavy, které v posledních týdnech zasáhly Peru, si od konce ledna vyžádaly už nejméně 90 obětí. Vodní živel už zasáhl i do politiky. Náměstkyně ministryně zemědělství Eufrosina Santaová byla odvolána, jelikož se v pracovní době opalovala.

Bývalou náměstkyni zachytila místní média, jak se minulý týden opalovala u bazénu během úředních hodin a s využitím služebních vozidel. Santaová následně zveřejnila rezignační dopis, prezident Pedro Pablo Kuczynski ale zdůraznil, že byla propuštěna.

Peru se v posledních týdnech potýká s nejhoršími povodněmi za posledních 20 let. Předpovědi meteorologů přitom neukazují, že by lijáky měly v dohledné době skončit. Podle španělského listu El País už tyto povodně připravily o střechu nad hlavou na 120.000 Peruánců a lijáky neustávají.

Povodně postihly podle národního centra pro krizové situace na 742.000 lidí, zejména pak na severním pobřeží. Škody se zatím odhadují na tři miliardy dolarů (asi 75 miliard Kč).

V posledních týdnech napadlo zejména na severu země v průměru 14 centimetrů srážek za hodinu, což je na danou oblast silný nadprůměr. Příčinou nebývalých dešťů v Peru je klimatický jev zvaný El Niňo, který otepluje Tichý oceán, a přináší tak větší množství srážek.

Témata:  Peru povodně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy