Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo Ankaře nevěří, hledá alternativy za leteckou základnu Incirlik

Luftwaffe, ilustrační fotografie
Luftwaffe, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německá armáda hledá na Blízkém východě leteckou základnu, kterou by mohla v případě nutnosti využívat místo základny Incirlik na území Turecka. Vztahy mezi Berlínem a Ankarou jsou momentálně na bodu mrazu.

Na tureckých základnách Konya a Incirlik je v současnosti kromě vojáků řady dalších členských zemí NATO také zhruba 270 německých vojáků. Bundeswehr se účastní mezinárodní mise, jejímž úkolem je bojovat proti radikálům z IS. Do přímých bojových akcích se ale Německo nezapojuje, v Turecku má monitorovací a tankovací letouny.

Bundeswehr zatím našel osm náhradních míst. V případě potřeby by mohl letadla přesunout do Kuvajtu, Jordánska nebo na Kypr. S příslušnými státy ale Německo zatím nezahájilo žádné rozhovory, uvedl Die Welt, který informace získal od opoziční postkomunistické strany Levice.

Turecko-německé vztahy jsou v poslední době značně napjaté. Diplomatická roztržka vypukla naposledy poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Už dříve vztahy narušila například i satirická báseň německého komika Jana Böhmermanna nebo rezoluce německého parlamentu, která uznala masakry Arménů v Osmanské říši jako genocidu.

Turecko v rámci napětí ve vzájemných vztazích minulý rok bránilo německým poslancům právě v návštěvě vojáků na základě Incirlik. Loni v říjnu je nakonec na základnu pustilo, od té doby se ale žádný německý poslanec na Incirlik opět nepodíval.

Témata:  Německá armáda Německo Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy