Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká rozvědka v Německu sleduje stovky lidí, tvrdí deník. Prý kvůli Gulenovi

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín – Německá deník Süddeutsche Zeitung tvrdí, že turecká tajná služba (MIT) v Německu špehuje stovky lidí, které považuje za příznivce duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara viní z organizace loňského pokusu o puč. Postup Ankary vůči části Turků žijících v Německu tvrdě kritizují němečtí politici i zástupci bezpečnostních složek.

Deník uvedl, že Turci zřejmě očekávali pomoc se sledováním od Spolkové zpravodajské služby (BND). Německá prokuratura mezitím podle agentury DPA oznámila, že aféru prošetřuje.

Šéf turecké MIT se na únorové bezpečnostní konferenci v Mnichově setkal se šéfem BND Bruno Kahlem a předal mu seznam více než 300 lidí a 200 organizací, které mají být spojené s Gülenovým hnutím. Na seznamu byly mimo jiné adresy nebo telefonní čísla dotčených a v mnoha případech i fotografie pořízené při jejich sledování.

Kahl ale se seznamem podle listu naložil jinak, než Turci očekávali. Namísto spolupráce jej předal vládě a německé civilní kontrarozvědce. Posléze o něm byli informováni nejvyšší státní zástupce, kontrarozvědky jednotlivých zemí a policejní orgány. Z obavy o bezpečnost osob na tureckém seznamu, německé úřady dotčené varovaly před sledováním. Tito lidé by podle nich měli dobře zvážit jakoukoliv cestu do Turecka nebo i jen vstup do prostor některého z tureckých konzulátů a zastupitelství v Německu.

Mluvčí německé prokuratury prohlásila, že úřad činnost neznámých agentů MIT na německém území prošetřuje. „Úspěch vyšetřování zásadní měrou závisí na tom, jaké poznatky nám naše kontrarozvědné orgány sdělí," vysvětlila.

„Je to zcela nepřijatelné, že turecká tajná služba sleduje lidi v Dolním Sasku," uvedl tamní ministr vnitra Boris Pistorius. Vedle Dolního Saska se případ týká zejména Severního Porýní-Vestfálska.

„Jsme zděšeni tím, jak otevřeně dává Turecko najevo, že sleduje zde žijící Turky," citoval list člena německých bezpečnostních služeb. Do sledování údajných odpůrců režimu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Německu jsou navíc podle všeho zapojeni i členové a duchovní organizace Ditib, která zastřešuje kulturní a náboženské spolky německých muslimů tureckého původu.

Témata:  Německo Turecko BND

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy