Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda obléhá mosulskou mešitu An-Núrí. V roce 2014 tam byl vyhlášen Islámský stát

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád - Irácké ozbrojené síly se blíží k mosulské mešitě An-Núrí, v níž v roce 2014 vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil chalífát. Z oblasti je slyšet neustálá střelba, roste riziko pro civilisty.

Boj o západní Mosul trvá od února. Hlavní bojiště je nyní ve Starém Městě poblíž mešity. Ačkoli z města obyvatelé prchají po stovkách, v domech podle agentury Reuters zůstávají tisíce lidí, kteří se kvůli odstřelování a náletům bojí vyjít.

Policejní generál Ráid Šákir Džaudat řekl, že oddíly federální police mají pod kontrolou oblast "Kazíb al-Ban a sportovní stadion na západním okraji starého Mosulu a obléhají radikály v okolí mešity An-Núrí".

Stále není objasněn incident ze 17. března, při němž se zřítil po útoku dům a zahynulo v něm podle svědků až 240 obyvatel. Svědci útok připisují letadlům mezinárodní koalice, která pod velením USA podporuje iráckou armádu. Případ se stále vyšetřuje a není vyloučeno, že je za útokem IS. Americký generál Stephen Townsend v úterý přiznal, že USA mohly "mít na smrti těch lidí podíl".

Podle OSN od 17. února, kdy začaly boje o západní Mosul, přišlo o život 307 civilistů a přes 270 bylo zraněno.

Témata:  Irák Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy