Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní objev: Archeologové v Egyptě vykopali část lodi faraona Cheopse +VIDEO

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Unikátní objev čekal na archeology v blízkosti pyramid v Gíze. Vykopali lať, která zřejmě tvořila část lodi faraona Chufua (Cheopse).

Na existenci starověké lodi přišli archeologové již v 80. letech. Dosud se jim podařilo vykopat 700 jejich částí a věří, že brzy práci dokončí. "Oslavujeme, že se nám podařilo vykopat zatím největší lať," řekl vedoucí týmu archeologů Mamdúh Taha s tím, že nález je dlouhý 26 metrů.

Chufu patřil ke čtvrté dynastii egyptských vládců, panoval před více než 4500 lety. Nechal postavit největší z pyramid v Gíze.

Památkáři a archeologové lať vykopali z hloubky téměř tří metrů a převezli ji do konzervačního centra v Káhiře. Jejich plánem je části lodi restaurovat, aby mohly být vystaveny ve Velkém egyptském muzeu, které má být otevřeno příští rok.

Nové archeologické nálezy by mohly popohnat cestovní ruch, který od svržení někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 upadá. Zatímco v roce 2015 Egypt navštívilo 9,3 milionů turistů, v roce 2010 jich bylo 14,7 milionů.

Témata:  Egypt archeologové historie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy