Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět narazil: Jeho dekret byl zablokován na neurčito. Ohrožuje práva muslimů, rozhodl soud na Havaji

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Honolulu - Příkaz federálníhou soudu na Havaji, který pozastavil platnost druhého protiimigračního dekretu prezidenta Donaldem Trumpem, byl ve středu prodloužen na neurčito.

Soudce Derrick Watson nahradil svůj dosud platící dočasný příkaz permanentním opatřením znemožňujícím uvedení Trumpova dekretu do praxe.

Rozhodl se tak krátce poté, co vyslechl argumenty právníků obou stran. Zatímco podle právníků státu Havaj je třeba zajistit, aby dekret neohrožoval ústavní práva muslimů, advokáti Trumpovy vlády oponovali, že prodloužení soudního příkazu omezí prezidentovy možnosti chránit bezpečí Američanů.

Dekret z 6. března měl na tři měsíce pozastavit vydávání nových víz občanům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie s tím, že dříve vydaná víza zůstávají v platnosti. Přerušuje rovněž program přijímání uprchlíků.

Témata:  Havajské ostrovy Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.