Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump Američany rozhodně nenadchl. Stává se nejhorším prezidentem v historii, ukázal průzkum

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump si v očích veřejnosti pohoršil. Zatímco minulý týden jeho práci schvalovalo 41 procent občanů Spojených států, tento týden je to už pouze 36 procent. A číslo nadále klesá.

Z nejnovějšího průzkumu Gallupova institutu vyplývá, že práci amerického prezidenta Donalda Trumpa schvaluje jen třetina obyvatel Spojených států. Počet jeho podporovatelů klesl zejména po pátečním debaklu, kdy se nepodařilo prosadit zrušení zdravotnické reformy známé jako Obamacare.

"Jeho předešlé nejnižší číslo bylo 37 procent, zaznamenané ve dnech 16. - 18. března. Nejvyšší hodnota byla 46 procent, a to v prvním týdnu po inauguraci. Jeho průměr od nástupu do funkce až dosud je 42 procent," uvedl podle serveru Washington Post institut.

Trumpovi se tak už povedlo negativně překonat svého předchůdce Baracka Obamu. Nejnižší úroveň schvalování občany byla v novodobých dějinách 38 procent a zaznamenána byla dvakrát, v letech 2011 a 2014. Dalším prezidentem, který se dostal na tak nízkou úroveň schvalování, byl Bill Clinton. V létě 1993 bylo s jeho prací spokojeno 37 procent občanů.

Nutno podotknout, že Trump historický rekord zatím nedrží. Minimum George W. Bushe bylo 25 procent a jeho otce George H.W. Bushe 29 procent. Nižší čísla než Trump měli i Ronald Reagan, Jimmy Carter, Richard Nixon a Harry Truman. Deník ale upozornil, v čem Trump překonal rekord. Na svou nynější úroveň neoblíbenosti se dostal mnohem rychleji než všichni jeho předchůdci, kteří na to mnohdy potřebovali několik let.

Míra oblíbenosti je ale proměnlivá a nelze zaručit, že nezačne stoupat. Dosavadní průzkumy tomu ale příliš nenasvědčují. Vyznívají zajímavě například v kontrastu s těmi, které se konaly těsně před inaugurací. Zatímco popularita Baracka Obamy klesla na 44 procent po 18 měsících jeho vlády a George Bushe mladšího dokonce až po čtyřech a půl letech, Trump tohoto čísla dosáhl před oficiálním uvedením do úřadu.

Trump tak prakticky vzato převzal úřad prezidenta jakožto nejméně oblíbený v novodobé historii. Zatímco ostatní prezidenti například využili doby před svojí inaugurací k uklidnění situace a zapomněli na nepřátelství během volební kampaně, Trump v období mezivládí působil jako televizní hvězda wrestlingu, napsal tehdy The New York Times. Tím si srdce Američanů také nezískal.

Témata:  Donald Trump USA průzkumy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy