Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy může letos připlout 400 tisíc afrických migrantů, německý ministr bije na poplach

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německý ministr pro rozvojovou pomoc Gerd Müller odhaduje, že by letos mohlo přeplout Středozemní moře až 400 tisíc uprchlíků. EU proto podle něj musí změnit svou politiku vůči Africe, jinak prý hrozí invaze až milionů osob z černého kontinentu.

"Když to propočítáme, mohlo by letos do Itálie přijít 300.000 až 400.000 lidí," uvedl Müller listu Rheinische Post. Aby toto číslo nebylo ještě vyšší, měla by se Evropa podle něj pokusit zlepšit situaci v afrických zemí, kupříkladu i tím, že těmto státům umožní plně vstoupit na evropský trh, aby si tu mohly vydělat peníze.

Už ve středu se Müller s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyenovou shodl na tom, že kromě hospodářské pomoci je nutné zajistit v Africe i bezpečnost.

Z Afriky do Evropy loni připlulo 180.000 migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zahynulo 7763 lidí. Letošní bilance obětí se vyšplhala již na 649 a připlulo přes 26 tisíc osob..

Témata:  uprchlíci Německo Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy