Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo už toho má dost: Nechcete zpět migranty? Potrestáme vás

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Brusel - S uprchlíky bojuje nejen Evropa, ale i země, odkud migranti v hojném počtu odchází. Zatímco Evropská unie hrozí zemím, které migranty nepřijmou, tvrdými postihy, Německo otočilo a začalo tvrdě kritizovat země, odkud lidé utíkají.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière podle tamních deníků požaduje vyvození důsledků pro země, které nechtějí přijmout zpět odmítnuté migranty. To se týká zejména blízkovýchodních zemí a některých států Afriky, odkud pochází nejvíce uprchlíků.

Ministr to uvedl na zasedání ministrů vnitra EU v Bruselu a chce tímto způsobem zkomplikovat příslušníkům politické nebo ekonomické elity zemí, kterých se tento problém týká, vstup do Evropské unie.

"Pokud stát není připraven vzít zpět vlastní občany, musí počítat s tím, že vízová politika pro vedoucí představitele této země nebude taková velkorysá jako v minulosti," citovala ministra agentura DPA.

Jeho návrhy se napříč unijními představiteli setkaly se silnou podporou. Podle údajů Evropské komise se totiž rok skutečně vrátí do rodné země pouze 40 procent odmítnutých migrantů. Státy ale přijímají migranty zpět neochotně.

Zachrání Evropu pokuty?

Vracení migrantů do rodných zemí je jeden ze způsobů, kterým by se snížil tlak na unijní státy plynoucí z dlouhodobé uprchlické krize. Dalším řešením by mělo být přerozdělování migrantů, ke kterému ale nedochází.

Evropský parlament proto zvažoval odstranění finančních pokut prosazovaných Evropskou komisí vůči členským státům EU, které nepřijímají uprchlíky na základě povinných kvót. Místo toho chtějí europoslanci prozkoumat náhradní řešení, například v podobě blokování fondů pro členské země.

Návrh předpokládá uložení finančních pokut státům, které tento mechanismus nepodpoří, a to ve výši 250 tisíc eur za každého odmítnutého migranta. Někteří ale tento návrh odmítají a namísto sankcí požadují další opatření, například zablokování eurofondů zemím, které nechtějí přijímat migranty.

Česká republika by na základě kvót měla přijmout 400 migrantů, zatím jich ale přijala jen kolem 50. Deník The Guardian s odkazem na tiskovou konferenci eurokomisaře pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitrise Avramopula už dříve upozornil na zavádění trestů pro státy, které kvóty nenaplní. A ty budou podle všeho velmi přísné.

Unijní státy musí podle jeho slov do září začít přijímat migranty z Řecka a Itálie. Pokud tak neučiní, komise " využije svých pravomocí, které má na základě úmluv." Jednoduše řečeno začne zavádět přísné sankce.

Některé státy už dříve zvažovaly, že by kvóty nenaplnily a raději Unii zaplatily pokuty za každého nepřijatého migranta. Aktuálně nastavený model ale ukazuje, že by na tom země mohly finančně vykrvácet.

Témata:  uprchlíci Německo EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy