reklama

První zvěsti o nové raketě se začaly šířit zhruba před rokem. Rusko následně ukázalo světu jednu z nejmodernějších zbraní světa, hypersonickou raketu Zirkon, která má být umístěna na bojových plavidlech. Proběhlo několik testů a poté se po raketě slehla zem.

Střelami Zirkon by měly být podle agentury RIA Novosti vyzbrojeny ruské víceúčelové jaderné ponorky páté generace třídy Husky. Objevily se také zprávy, že i jaderný raketový křižník Petr Veliký by měl být během modernizace v letech 2019–2022 vyzbrojen novými hypersonickými raketami. Nic dalšího ale nebylo známo.

Servery India Today, Daily Mail a další ale nyní přinesly řadu nových informací o raketě, která má změnit poměr sil. Potvrdily například odhady o dosahované rychlosti, které tvrdily, že by raketa mohla překonat pětinásobkem rychlost zvuku. Podle posledních informací by měla její rychlost dosahovat 7400 kilometrů za hodinu.

Testy nové zbraně dopadly úspěšně a jejich dokončení má proběhnout v tomto roce. Rusko ale už nyní chystá sériovou výrobu této rakety. "Masová produkce odstartuje počátkem příštího roku," uvedla agentura TASS s odkazem na nejmenovaný zdroj.

Zirkon má mít dolet až 400 kilometrů a do výbavy ruské armády by měly být rakety tohoto typu plně zapojeny do roku 2022. To v praxi znamená, že svět má maximálně pět let na to, aby proti této zbrani vymyslel účinnou obranu. Nyní totiž skoro žádná neexistuje.

Podle serveru The Independet totiž raketa letí neuvěřitelnou rychlostí, tak vysokou, že ji současná britská armáda nedokáže zastavit. Je totiž schopna zlikvidovat rakety letící rychlostí zhruba 3700 kilometrů za hodinu, Zirkon ale umí vyvinout rychlost dvojnásobnou. A i když se raketu podaří radarům zachytit, není ji jak sestřelit.

Raketa využívá pro dosažení obrovské rychlosti tlak vzduchu. Speciálně navržený systém tlačí vzduch z atmosféry do spalovací komory, kde se smísí s palivem, což zajišťuje potřebnou energii k dosažení několikanásobné rychlosti zvuku. Raketa je navíc výjimečná v tom, že nepoužívá okysličovadla. Neobsahuje žádné ventilátory nebo turbíny, které by ji poháněly, což znamená, že je menší šance na mechanické selhání.

Objevily se i první pokusy na okopírování této rakety. Přišli s ní indičtí inženýři, kteří vyvíjí vlastní verzi rakety Zirkon. Za pomoci ruských techniků pracují na střele BrahMos-II, která využívá stejný princip, jako Zircon. Na rozdíl od ruské předlohy má indická raketa předpokládaný dolet až 600 kilometrů a první testy by měly proběhnout v letech 2020.