Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk bude v Polsku svědčit v kauze spolupráce špiónů

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava/Brusel - Předseda Evropské rady Donald Tusk bude 19. dubna svědčit v případu z roku 2010, který se týká neschválené spolupráce bývalých vedoucích činitelů polské kontrarozvědky.

S odvoláním na varšavskou prokuraturu o tom dnes informovala agentura AFP. Tusk stál v čele polské vlády v letech 2007 až 2014.

Tusk byl původně k výslechu předvolán na 15. března. Brusel ale tehdy oznámil, že má pracovní povinnosti v EU a Tusk se do Varšavy nedostavil. Tentokrát ale vypovídat přijede, tvrdí polská média.

V prosinci 2014 se Tusk stal šéfem Evropské rady označovaným za předsedu unijních vrcholných schůzek či prezidenta EU. Letos na začátku března ho summit EU v Bruselu v této funkci potvrdil na dalšího dva a půl roku navzdory odporu Varšavy.

Současná polská konzervativní vláda Tuskovi mimo jiné vytýká, že jako premiér nehájil dostatečně polské zájmy, a také tvrdí, že podporuje polskou opozici. Výslech ale nemá nic společného se znovuzvolením Tuska unijním prezidentem, sdělil dříve mluvčí varšavské prokuratury Michal Dziekański.

Témata:  Donald Tusk soudy Polsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy