Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se Trump na invazi proti Islámskému státu? Politolog prozradil víc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Latvijas Armija

Vyslání více pozemních vojsk do iráckého Mosulu ukazuje, že existují obavy o důsledky masivních náletů, které při dobývání města z rukou Islámského státu (IS) připravily o život stovky civilních obyvatel. V rozhovoru pro server RT to prohlásil politolog Simon Mabon, expert na uvedenou teroristickou organizaci, který přednáší na Lancasterské univerzitě.

Živná půda pro islamisty

Lidskoprávní organizace Amnesty International tvrdí, že Spojenými státy podporovaná koalice nedělá dost, aby zabránila civilním obětem. Také Pentagon přiznal, že koaliční nálety si mohly vyžádat více než dvě stovky životů civilistů, které zavalily trosky zničených domů. Spojené státy tak do mosulské operace posílají více pozemních jednotek. Co o tom soudí Mabon?

"Myslím, že to ukazuje, že mnoho různých hráčů bere situaci v Mosulu neskutečně vážně," odpovídá expert. Myšlenka nasazení další vojáků podle něj odráží obavy o dopady masivních náletů, v jejichž důsledku podle mnohých zpráv jen za posledních několik dnů zahynulo okolo dvou stovek lidí.

Daná situace může skutečně negativně ovlivnit Spojené státy a mezinárodní koalici proti IS, míní odborník. Dodává, že bude mít dopad na její legitimitu a nepochybně vytvoří takové podmínky, ve kterých se daří právě skupinám, jako je IS. "Přiživí to rozhořčení a jistým způsobem natlačí lidi na okraj společnosti, kde budou bojovat své každodenní potřeby," varuje Mabon.

Politolog si nicméně není jistý, zda posílení americké přítomnosti u Mosulu znamená počátek rozsáhlejšího  návratu vojsk USA do Iráku. "Očividně, pokud se vrátíme k tomu, co Donald Trump říkal během prezidentské kampaně, mluvil o likvidaci IS a zbavení se této skupiny," podotýká Mabon. Dodává, že nikdo zatím neví, co to přesně znamená, zda jde o velkou bombardovací kampaň, či větší pozemní operaci.

Nyní jsme svědky většího počtu cílených útoků, konstatuje expert. Doplňuje, že teprve v nadcházejících týdnech se ukáže, zda dojde také k velkému posílení americké přítomnosti v regionu.

IS má na civilních obětech zájem

Pentagon sice nepopírá, že jeho vojáci jsou blízko frontové linie a občas zasahují do bojů, ale trvá na tom, že jejich mise je omezená na rady a asistenci. To podle politologa odráží především nutnost vytvořit nějaké schopné uskupení v Iráku, kde je třeba obnovit armádu.

"Nejde jen o to vytvořit instituci schopnou boje, ale také o vytvoření instituce, která může učinit mnohem více v oblasti budování národní identity," vysvětluje Mabon. Tvrdí, že tento úkol je nutné realizovat správně, jelikož právě v tomto směru Spojené státy před 14 lety selhaly. Pokud nyní USA zajistí, že Iráčané osvobozují Mosul a staví na sunnitech, ši'ítech i Kurdech - všech pod praporem irácké armády - půjde nejen o velmi důležitou věc při dobývání města, ale především o důležitou věc pro budoucnost Iráku, deklaruje politolog.

Odborník se také pozastavuje nad tím, proč si americké a irácké síly nedokážou poskytovat lepší zpravodajské informace, které by pomohly vyhnout se civilním obětem. "To demonstruje, že nastalo mnoho strategických selhání, nebo že došlo přinejmenším k mnoha vážným chybám v komunikaci mezi nimi," uvádí Mabon. Dodává, že na druhou stranu nelze zapomínat, že Mosul je velké město s početnou populací a roli hraje také styl boje, který IS realizuje vůči americkým silám.    

"Jde o skutečné protipovstalecké tažení, kde se bojovníci IS budou skrývat mezi civilisty a nepůjde jasně rozlišit a oddělit bojovníky IS od civilního obyvatelstva," zdůrazňuje odborník. Konstatuje, že bojovníci uvedené džihádistické organizace se budou snažit Spojeným státům a irácké armádě maximálně ztížit jejich úsilí vyhnout se obětem z řad civilistů. "To je to, co (džihádisté) koneckonců chtějí," uzavírá Mabon.    

Témata:  Irák Islámský stát USA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy