Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace v Rusku mají bouřlivou dohru: Dostali protestující za účast zaplaceno?

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – O víkend se nejen v ruské metropoli konaly masové protesty proti korupci vládních úředníků. Podle ministerstva vnitra se do protestního pochodu v Moskvě zapojilo 8000 lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc. Moskevská policie zadržela více než 1000 lidí. Na povrch se teď postupně dostávají nové informace.

USA a Evropské unie volaly po propuštění zatčených, připojila se k nim i česká diplomacie. Podle Kremlu se policie chovala korektně a profesionálně, na výzvy Západu k propuštění zatčených Moskva nepovažuje za nutné reagovat.

Ruský server The Moscow Times s odkazem na zpravodajský server Krasnodar Yuga cituje dospívající dívku, která byla při nedělním protikorupčním protestu ve městě Krasnodar zadržena. Policie jí údajně hrozila, že pokud neřekne, že je „placený demonstrant“, bude obviněna.

Diana (17) přiznala novinářům, že pod tlakem podepsala falešné přiznání, ve kterém se psalo, že dostala peníze za to, že se protestu zúčastnila. „Bylo mi řečeno, že přijdou vážnější důsledky, pokud se budu snažit bránit,“ uvedla Diana.

„Měla jsem dvě možnosti: buď jsem mohla podepsat dokument, podle kterého jsem dostala za protesty zaplaceno, nebo jsem mohla říct, že jsem byla nezúčastněný divák, který se tam ocitl náhodou. Pak bych byla propuštěna. Řekli mi, že v opačném případě budu obviněna z účasti na nepovolené demonstraci a bránění se policii,“ vysvětluje dívka.

Policisté prý dívku také požádali o její telefon a řekli jí, aby smazala všechny fotky. „„Když jsem šla na shromáždění, nemyslela jsem si, že by policie vláčela mladé ženy bahnem [jako to udělali se mnou]. Nechovala jsem se agresivně, nikoho jsem neurážela. Pro mě to je další důvod, proč jít příště na demonstraci,“ dodala Diana.

Akce v Krasnodaru se podle médií zúčastnilo asi 300 až 1000 lidí, asi stovka z nich byla zadržena.

Kreml již obvinil opozičního politika Alexeje Navalného, že platí dětem, aby navštěvovaly protikorupční shromáždění po celém Rusku. Mnohé akce se podle úřadů konaly bez řádného povolení.

„Nemůžeme respektovat lidi, kteří vědomě klamou nezletilé – vlastně ještě děti - příslibem nějaké peněžní odměny, jen aby se zúčastnily ilegálního protestu,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov „[Tyto děti] riskují jejich bezpečnost, nebo dokonce i jejich životy,“ dodal.

Navalnyj předtím slíbil, že získá pro zatčené demonstranty kompenzaci  od Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Na svém blogu ve středu politik oznámil, že pomůže demonstrantům k získání peněz od ruské vlády. 

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy