Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indonésii zatkli pět muslimů, jsou obviněni z vlastizrady

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Jakarta - Indonéská policie dnes zadržela pět lidí včetně vůdce konzervativních muslimů. Jsou podezřelí z vlastizrady kvůli plánování demonstrace proti guvernérovi hlavního města Jakarty.

Zadržení plánovali na dnešek demonstraci proti jakartskému guvernérovi, který je křesťan a příslušník menšinového etnika Číňanů. Mezi zadrženými je i Muhammad Al Khaththath, generální tajemník skupiny konzervativních muslimů.

V kampani před volbami, jejichž druhé kolo se koná příští týden, guvernér Basuki Tjahaja Purnama řekl, že jeho političtí soupeři zneužívají veršů koránu k politickému boji. Čelí kvůli tomu obvinění z rouhání, za které mu hrozí až pětileté vězení.

Šlo o verš, který podle některých interpretací muslimů zakazuje žít pod vládou nemuslimů. Purnama se později omluvil, nemyslí si ale, že se dopustil rouhání. Protikandidátem Purnamy v druhém kole voleb je bývalý ministr školství podporovaný konzervativními muslimskými kruhy Anies Baswedan.

Už loni v prosinci se na demonstraci proti dosavadnímu guvernérovi sešlo 150.000 lidí. Před akcí policie pozatýkala řadu prominentů včetně dcery a sestry bývalé prezidentky Megawati Sukarnoputriové. Předchozí demonstrace z listopadu se zvrhla v násilí, které si vyžádalo jednoho mrtvého a desítky zraněných.

Podle analytiků může výsledek hlasování o budoucím guvernérovi Jakarty napovědět, kdo vyhraje v převážně muslimské Indonésii prezidentské volby v roce 2019. Současný indonéský prezident Joko Widodo byl před nástupem do funkce guvernérem Jakarty. Purnama je dlouholetým Widodoovým spojencem.

Témata:  Indonésie muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy