Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové by neměli mít po brexitu práva bez povinností, udeřil Schäuble

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes řekl, že by EU v nadcházejících jednáních o odchodu Británie neměla by dopustit, aby Londýn získal po takzvaném brexitu práva, ale neměl povinnosti.

"Chceme si udržet Brity nablízku, ale není možné mít práva bez povinností," řekl Schäuble dnešnímu vydání listu Neue Osnabrücker Zeitung. "Bude to proces, během nějž se budeme učit, a stejně tak i Britové. Mají v Londýně své velké finanční centrum, ale přístup na trh EU si nezachovají v takové podobě, na jakou jsou zvyklí, pokud nebudou respektovat pravidla evropského prostoru," dodal ministr.

Cílem výstupových jednání podle Schäubleho ale není Británii poškodit. Škody totiž brexit napáchá ve Spojeném království i v EU tak jako tak, uvedl.

Sedmadvacet ostatních členských zemí EU Schäuble vyzval, aby v nadcházejících jednáních o brexitu zachovaly jednotu. Bude podle něj docházet k pokusům stavět proti sobě zvláštní zájmy jednotlivých zemí. V případě Německa to bude zájem velkých výrobců automobilů a dalších exportérů, uvedl ministr. "Ale nesmíme se nechat rozdělit, musíme být v rozhovorech s vládou v Londýně jednotní," dodal.

Při vyjednávání o brexitu musí země společenství sebevědomě zastávat zájmy svých občanů a občanek. V debatě o brexitu to včera ve Spolkovém sněmu řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.  "Pro německou vládu je jasné, že nejdůležitější podmínkou při vyjednávání o vystoupení Británie je ochrana zájmů občanek a občanů zbývajících 27 zemí," uvedl Gabriel.

Půjde přitom také o více než tři miliony občanů ostatních unijních zemí a zhruba 300.000 Němců, kteří žijí v Británii a které by brexit pokud možno neměl znevýhodnit.

"Vnitřní trh není žádné menu, z něhož je možné si vybírat. Jeho čtyři svobody jsou nedělitelné a patří k nim i volný pohyb osob," zdůraznil Gabriel dlouhodobý postoj německé vlády.

I když vyjednávání podle Gabriela nebudou jednoduchá, musí Británie a ostatní státy EU zůstat přáteli. "Měli bychom zůstat přáteli, možná s výjimkou fotbalového hřiště," podotkl. Uvedl také, že Evropa nemůže brexit přejít, jakoby se nic nestalo, ale musí všem občanům nabídnout naději na lepší budoucnost.

Témata:  Brexit Wolfgang Schäuble Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy