Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban zaútočil na mešitu v Pákistánu. Zemřelo nejméně 22 lidí

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Islámábád - Pákistánská frakce Talibanu dnes zaútočila v Paračinaru na místním tržišti u ženského vchodu do šíitské mešity v čase modliteb. Při explozi bomby zahynulo nejméně 22 osob a 70 dalších utrpělo zranění.

Místní poslanec Zahíd Husajn uvedl, že se jednalo o sebevražedný útok, kterému předcházela střelba. Úředník místní správy Šáhid Alí Chán ale agentuře AFP sdělil, že bomba byla nastražená v zaparkovaném autě a že zatím není jasné, zda se jednalo o sebevražedný atentát.

Exploze byla tak silná, že poškodila i několik obchodů a automobily v blízkosti mešity.

K atentátu se přihlásila frakce pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár, která patří mezi sunnitské extremistické organizace a má na svědomí již několik velkých útoků.

Dnešní atentát se odehrál jen několik hodin poté, co státní média informovala, že pákistánský prezident Mammún Husajn podepsal zákon obnovující vojenské soudy pro podezřelé z terorismu.

Letos v lednu v Paračinaru, největším městě odlehlého kmenového území Kurram na severozápadě země, zemřelo 21 lidí při pumovém atentátu na tržišti. Také tehdy se k útoku přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban. V prosinci 2015 vybuchla na stejné tržnici bomba, která zabila 23 lidí.

Témata:  teroristické útoky v Pákistánu Tálibán Pákistán

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy