Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Násilí v Paraguayi: Protest se vyhrotil, rozzuřený dav zdemoloval a zapálil budovu parlamentu

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Asunción - V paraguayské metropoli vypuklo násilí poté, co senátoři schválili změnu ústavy umožňující prezidentovi znovu kandidovat. Demonstranti vtrhli do budovy parlamentu, kde ničili zařízení a způsobili požár. Jeden z protestujících zemřel, 200 osob bylo zadrženo.

Střety s policií si vyžádaly téměř tři desítky zraněných, mezi nimiž byli demonstrantim, policisté i poslanci. Paraguayský prezident Horacio Cartes vyzval ke klidu.

Ústavní změna, kterou schválilo 25 ze 45 senátorů, umožní současné hlavě státu a bývalým či budoucím prezidentům znovu kandidovat na nejvyšší úřad v zemi. Dosud se o něj nesmí nikdo ucházet dvakrát.

Už před hlasováním se v ulicích metropole Asunciónu shromáždily asi tři tisíce lidí. Televize přinášely záběry krvácejících demonstrantů.

Násilí vygradovalo v pátek večer, kdy skupina demonstrantů pronikla do budovy Kongresu. Protestující strhli zátarasy a v budově Kongresu způsobili požár. V té době bylo podle požárníků v budově ještě několik zaměstnanců a poslanců. Na videu ze sociálních sítí je vidět, jak demonstranti ničí zařízení v budově.

Mrtvým je pětadvacetiletý Rodrigo Quintana. Podle opozice ho zabil gumový projektil vypálený policí na centrálu skupiny mladých liberálních aktivistů. Ministerstvo vnitra v prohlášení uvedlo, že zahájilo vyšetřování úmrtí. Podle lékař Quintana utrpěl vážná poranění hlavy.

O návrhu ústavní změny měla už dnes hlasovat dolní komora, její šéf Hugo Velázquez ale kvůli nepokojům hlasování odložil.

V Asunciónu se tento víkend koná výroční zasedání správní rady Meziamerické banky pro rozvoj (IADB). Do města by tak měly přijet stovky podnikatelů a vládních úředníků z řady zemí. IABD sdružuje 48 států.

Témata:  Paraguay násilí demonstrace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy