Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novým prezidentem Paraguaye byl zvolen konzervativec Mario Abdo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Asunción - Prezidentské volby v Paraguay vyhrál 46letý konzervativec Mario Abdo, kandidát vládní strany Colorado. Po sečtení 96 procent volebních lístků získal 46,5 procenta odevzdaných hlasů.

Pro jeho hlavního soupeře Efraína Alegreho ze Skutečné radikální liberální strany se rozhodlo 42,7 procenta voličů. Informovala o tom dnes agentura AFP. Pětiletý mandát nová hlava státu zahájí 15. srpna.

Abdo voličům slibuje nízké daně a boj s korupcí. Někteří kritici mu však vyčítají spojení s bývalým diktátorem Alfredem Stroessnerem, který ovládal zemi více než tři desetiletí a jehož osobním tajemníkem byl Abdův otec. Bývalý senátor s ohledem na tyto námitky přislíbil, že v případě zvolení bude dbát na dodržování lidských práv a zachování demokratických principů.

Odstupující prezident Horacio Cartes měl původně v plánu kandidovat znovu, kvůli čemuž chtěl loni změnit ústavu, která tuto možnost vylučuje. Když však Senát změnu schválil, vypukly násilné demonstrace, po kterých dolní komora parlamentu úpravu zamítla.

Více než čtyři miliony oprávněných paraguayských voličů hlasovaly také o novém složení parlamentu.

Témata:  Paraguay volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy